„Pilotní projekt jsme spustili teprve před pár dny. Všem pacientům vysvětlujeme výhody i to, kde si mohou léky vyzvednout. Pokud je však někdo z menší obce, kde by s elektronickým receptem neuspěl, dostane recept normální," říká provozní ředitel polikliniky Bohuslav Kolář.
Státní ústav pro kontrolu léčiv vysvětluje, že modul eRecept vystavuje elektronické recepty a zasílá je do úložiště v ústavu. Čárovým kódem je na nich vytištěn jednoznačný identifikátor, podle kterého lékárna recept vyhledá a lék pacientovi vydá. Nový systém znemožňuje falšování receptů. Výhodný je i pro pacienty, kteří často k lékaři chodí jen pro recept. Ten elektronický totiž lékař může pacientovi, který bere pravidelně léky třeba na tlak nebo alergii, zaslat mailem.
„Myslím si, že to budoucnost má. Třeba ve Švédsku systém funguje, u nás to ještě asi potrvá," domnívá se gynekolog Pavel Skalický, který svým pacientkám zatím vystavuje klasické recepty. Lékáren, kde elektronické recepty přijímají, je v okrese už celá řada. „S elektronickým receptem přichází zatím asi jen pět procent pacientů. Systém ještě není úplně dobře nastaven," dodává pracovnice jedné českotřebovské lékárny. Nové recepty přijímají lékárny nejen ve Třebové, ale i některé v Ústí, Lanškrouně, Letohradu, Chocni, Brandýse, ale i v Dolní Čermné. (tz, miš)