Naposledy Třebová mistrovství hostila v roce 2006. Při sobotní soutěži bude pro 18 pětičlenných hlídek po městě připraveno devět stanovišť se soutěžním i doprovodným programem. „Stanoviště jsou po celém městě, aby se soutěž konala na veřejnosti a kolemjdoucí mohli nahlédnout. Když poskytování první pomoci vidí, mnohdy si něco zapamatují," říká o soutěži ředitel ústeckého úřadu ČČK a hlavní rozhodčí soutěže Martin Hodoval. Jeho slova potvrzuje tajemník soutěže Jiří Preclík: „Soutěž není jen o tom, že děti soutěží v poskytování první pomoci, cílem je také to, aby si veřejnost uvědomila, jak je tato oblast důležitá. Děti, které se první pomoci věnují, získávají nejen znalosti, ale ztrácejí také ostych, který z poskytování první pomoci má řada dospělých."

Soutěž je rozdělená do dvou věkových kategorií. V sobotu dopoledne budou soutěžit děti z prvního stupně základních škol, odpoledne jejich starší spolužáci ze základek a víceletých gymnázií. V republikovém kole se utkají jen ti nejlepší – vítězové krajských kol. Pardubický a Královéhradecký kraj budou reprezentovat v první kategorii žáci ZŠ Josefa Ressla z Pardubic, ve druhé kategorii žáci ZŠ Sezemice.

Pořadatelé pro mladé zdravotníky připravili pět soutěžních stanovišť: tři s první pomocí a po jednom s obvazovou technikou a transportem zraněných. „Nemůžeme specifikovat konkrétní poranění, která budou soutěžící ošetřovat, ale půjde o reálná zranění, jako je krvácení, zlomeniny, popáleniny, odřeniny a podobně," naznačil Martin Hodoval.

Pro děti bude připraven i doprovodný program: uvítací večírek, návštěva muzea, krytého plaveckého bazénu a závěrečný večer s vyhlášením výsledků a bowlingem.

„Jsme rádi, že se republikové kolo bude konat v České Třebové. Chtěl bych soutěži popřát, ať proběhne bez komplikací," popřál starosta České Třebové Jaroslav Zedník. Místostarostku Jaromíru Žáčkovou těší, že je to příležitost ke zviditelnění města, a také fakt, že Oblastní spolek ČČK Ústí nad Orlicí uspěl v konkurenci dalších uchazečů o pořádání republikové soutěže. „Dík patří také učitelům, kteří se dětem v oblasti první pomoci věnují," dodala.

Stanoviště a disciplíny

Gymnázium – transport zraněných
Cukrárna Suk – odpočinek, zmrzlina, aktivity s DDM
Kostel sv. Jakuba – první pomoc
Staré náměstí – první pomoc
Kulturní centrum – dopravní výchova s městskou policií
DDM – výroba městské pečeti
Malá scéna – obvazová technika
Javorka – první pomoc
Nové náměstí – ukázky činnosti SDH Dolní Dobrouč