A právě oni se asi na své první vysvědčení v životě těší nejvíc. Všichni školáci si díky pátečním pololetním prázdninám užijí prodloužený víkend.
Vůbec poprvé se ve čtvrtek vysvědčení rozdává v soukromé ZŠ Na rovině v České Třebové. Alternativní škola používá slovní hodnocení, a tak si děti místo prohlížení známek přečtou, co už zvládly nebo na čem by ještě měly pracovat. „Kromě oficiální verze pro rodiče děti dostanou i verzi s velkým písmem. Barevně si v tomto vysvědčení budou zatrhávat a zvýrazňovat a psát k němu sebehodnocení. Každé dítě se ke svému vysvědčení vyjádří," vysvětluje Jana Chaloupková z občanského sdružení Ruka8 při ZŠ Na rovině.
„Obchodníci dětem nabízejí vstup za korunu do bazénu nebo třeba volný vstup na sjezdovku či do zoo, ale jen za předpokladu, že přinesou vysvědčení plné jedniček, a to naše děti nejsou schopné přinést. Měli by vymyslet něco jiného," vzkazuje těm, kdo nemyslí na školáky se slovním hodnocením, Jana Chaloupková.

Za vysvědčení odmění v bazénu i v muzeu

Orlickoústecko – Sladkostí, hračkou, penězi, nebo společným zážitkem? Jak odměnit školáka za vysvědčení?
Na zimním stadionu v Ústí ve čtvrtek budou bruslit ti, kdo přinesou vysvědčení, jen za 10 korun! A to v časech 9 – 11.30, 12.30 – 15, 17 – 19.30 hodin. Stejná akce pro školáky a studenty je na čtvrtek připravena i v krytém bazénu v Ústí nad Orlicí, pokud přinesou vysvědčení, zaplavou si za deset korun.
Jedničkáře odmění muzeum v Ústí. Každý školák, který předloží své letošní pololetní vysvědčení se samými jedničkami, bude mít od 30. 1. do 1. 2. vstupné zdarma. (miš, daf)