Masivní chemické ošetřování polí, úbytek vody v krajině, vymizení kvetoucích luk nebo třeba stále intenzivnější sekání trávy – to jsou jen některé z důvodů vymírání včelstev.

„K tomu se přidává stále rezistentnější parazit, který podobně jako klíště, parazituje na včele a množí se na včelích larvách. Slabší včelstva jsou tak zdecimována, že i přes péči včelařů kolabují,“ popsal současnou situaci jeden ze zakladatelů iniciativy Zachraňme včely Daniel Dostrašil, který je Ústí nad Orlicí.

Ten spolu s dalšími nadšenci bojuje za záchranu včelstva v regionu. Po tvrdé zimě, kdy na včelnicích v Ústí nad Orlicí nepřežila třetina včelstev, dokonce založil sbírku. Její výtěžek má pomoci nahradit včelařům ztráty. „Po skončení sbírky budeme včely umisťovat na šesti stanovištích v okolí. Polovina z nich je daleko od lidí,“ vysvětlil Dostrašil.

Iniciativu můžete finančně podpořit ZDE

Na platformě Darujme.cz se po zveřejnění příspěvku o sbírce zvedla vlna podpory. „Není nám jedno, že vymírají včelstva - chceme se společně zasadit o jejich obnovu v našem okolí, propagovat poctivé včelaření, stavět úly, zapojovat mladé lidi do práce se včelími produkty, organizovat exkurze ke včelám - prostě zviditelnit nezastupitelnou roli včel okolo nás,“ dodávají inciátoři.

Právě jarní období je zpravidla těžkou zkouškou. Chovatelé včel totiž čekají až venkovní teploty stoupnou na 10 stupňů, tou dobou včely poprvé vyletí a včelař zjišťuje první úhyny. Ačkoliv první jarní dny přicházejí už v březnu, první nektar včely opilují až o dva měsíce, kdy začnou kvést stromy. Právě předjaří je pro včely vůbec nejtěžším obdobím. Tou dobou totiž vychovávají novou generaci včelstva.

O letošní špatné situaci včelstev jsme psali již zde:

Včelaři sledují podložku, na níž dopadají mimo jiné i roztoči způsobující varroázu. Foto: Petr Texl
Včelstva poškodila varroáza. Medu bude méně a podraží

Na konci je často smutný včelař

Chov včel je kromě velké radosti také velká starost. Problémem totiž nejsou jen parazité a nemoci, ale také krádeže úlů. „Stárnoucí včelaři, kteří přijdou o včely už často nemají chuť s tím znovu začít. Jde totiž o skutečnou dřinu, kdy se taháte s velkými dřevěnými bednami v letním horku, kdy jste oblečeni ve skafandru a kožených rukavicích a kolem to nebezpečně bzučí,“ dodal Daniel Dostrašil.

Naději zakladatelé iniciativy Zachraňme včely z Ústí nad Orlicí vidí v mladé generaci. I proto s dobrovolníky pořádají různé osvětové exkurze do včelnic a s proskleným úlem dokonce navštěvují školy.

Široká veřejnost může k záchraně včelstev v regionu pomoci sebemenším finančním obnosem.