Účastníci hudebního putování po čtyřech kostelících – zpěváci, muzikanti a posluchači – sdíleli společnou radost. Sbírka dostala velkou finanční injekci! Zatímco loni pořadatelky odhadovaly, že na dvousettisícovou opravu varhan v Dolní Lipce budou sbírat prostředky tři roky, nyní už jsou peníze na účtu. „Ve spolupráci s německou stranou – spolkem krajanů z Orlicka Verein der Adlergebirgler z bavorského Waldkraiburgu – jsme napsali projekt na Česko-německý fond budoucnosti, a ten byl dvanáctého prosince schválen. Takže už máme všechny potřebné peníze. Jsme šťastní, poskočilo to neuvěřitelně dopředu. Varhany už jsou rozebrané, odvezené a už se rekonstruují," podělily se o svou radost Denisa Hejtmanská a Kristina Brůnová. Varhany z roku 1896 v kapli Panny Marie královny míru v Dolní Lipce poškodila voda, protože do kostela zatékalo střechou.

Při letošním zimním putování za muzikou se tedy už vybíralo na opravu varhan v kostele Nejsvětější trojice v Heřmanicích. Těm původním už bohužel není pomoci, a tak organolog doporučil varhany rozebrat a přestavět na nový nástroj se zachováním původní varhanní skříně a zrestaurovaných píšťal. Ke spokojenosti pořadatelek i místních se vybralo rekordních 16 774 korun.

Série benefičních koncertů se zúčastnilo kolem dvou set lidí. Asi tři desítky jich absolvovaly celou patnáctikilometrovou trasu po všech kostelících, další si přišli poslechnout Koledníky a Půlnoční sbor podpořené muzikanty jen do „svého" svatostánku. Sváteční atmosféru Vánoc umocnil sníh, který v průběhu akce „pocukroval" krajinu. „V každé vesnici byl úplně plný kostel. Kostelíky jsou různě velké, od malinké kaple v Dolní Lipce po obrovský kostel v Heřmanicích. Účast byla krásná," byly nadšené pořadatelky. Úspěšný projekt i vydařená akce Vím já kostelíček je ujistily, že dlouhá cesta, na kterou se vydaly, je správná: „Lidé, co zpívají ve sborech, co na koncerty chodí i lidé z vesnic, kterých se to týká, to je motivace sama o sobě. Všechno to dohromady funguje, všichni o to mají zájem, ta cesta jde sama."

Koncert v Heřmanicích.

Koncert v Horní Lipce.

Kolednická skupina v Dolní Lipce.

Vím já kostelíček
Prostřední Lipka: Varhany v kostele Neposkvrněného početí blahoslavené Panny Marie jsou opravené.
Dolní Lipka: Varhany v kapli Panny Marie královny míru se rekonstruují, poškodila je voda.
Heřmanice: Na varhany v kostele Nejsvětější trojice se nyní vybírá. Nástroj bude přestavěn.
Horní Lipka: Varhany v kostele Svaté Anny poničila kuna. Oprava se odhaduje na 150 tisíc.
Č. účtu veřejné sbírky: 1324193309/0800, VS 333.