Už jako malý kluk miloval Vítek Hübl atmosféru zimních svátků. „Pamatuji si, jak jsem poprosil rodiče, aby mi dali nákresy domu, a já jsem si nejprve všechno venku naměřil. Poté jsem jezdil tužkou po plánku a zakreslil vše, co mě zaujalo,“ vysvětluje mladík, jak vznikla myšlenka ozdobit rodinný dům světélky a pozvat k prohlídce širokou veřejnost.

Figury do kladenského betlému vytvořil řezbář Oldřich Čech.
FOTO: Řezbář Čech z Králík vyřezal další figuru. Do Kladenského betléma

Milovníci Vánoc o podívanou nepřijdou ani letos. „Ceny energií zatím nějak razantně neřešíme. Je ale pravdou, že jsme poupravili dobu svícení. Od 17:00 do 20:30 bude rozsvíceno. Po půl deváté večerní budeme svítit na znamení. Návštěvníci zkrátka přijdou, zazvoní a výzdobu si budou moci prohlédnout do 22:00,“ uvádí Hübl.

Přibyly dokonce i světélka

Navzdory zvyšující se inflaci i cenám energií mladík na rozšiřování výzdoby nezanevřel. Letos se tak na zahradě domku v Hylvátech rozrostl například betlém ze slámy v životní velikosti. „Samozřejmě jsme přidali nová světélka a nejrůznější svítící prvky a dekorace ze dřeva,“ dodává Hübl. Rodinný dům se letos poprvé rozsvítil v sobotu 26. listopadu.

Rudý kostel ve Vysokém Mýtě
FOTO: Rudý kostel svatého Vavřince, aneb další Červená středa ve Vysokém Mýtě

Protože se Vítek Hübl učí truhlářem na Střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové, vyrábí si všechny dřevěné dekorace sám. „Celá naše výzdoba je tvořena v ledově bílé barvě, používáme pouze české tradiční dekorace a barvy. Každý den nám tu hraje reprodukovaná česká vánoční hudba k poslechu,“ uvádí a dodává, že jeho ambicí není trhat rekordy. „Snažíme se jen vytvářet hezkou, příjemnou a pohodovou vánoční atmosféru,“ objasňuje. Společně s rodiči pořádá také velký hylvátský silvestrovský ohňostroj.

S nápadem ozdobit rodinný dům přišel Vítek Hübl před čtyřmi lety. Použil tehdy asi 2000 LED světélek. „Dekoroval jsem balkon, altán před domem a také fasádu,“ říká. Od té doby své umění značně posunul. Letos počet světélek ještě není úplně jasný, minulý rok však přesáhl 22500. Ambice a cíle má Hübl ještě mnohem výše. „Chtěl bych mít jednou tak velkou vánoční výzdobu, jako má třeba pan Trunec z Chotovic,“ říká s úsměvem.