Vyhlašovatelem soutěže je MŠMT ČR a Cech topenářů a instalatérů ČR.

Za kraj Pardubický se soutěže zúčastní dvoučlenná družstva z SOU Svitavy, SOU plynárenského Pardubice, VOŠ a SŠS Vysoké Mýto, SŠ OŘS Žamberk. Za SŠ OŘS Žamberk se soutěže vedle družstva chlapců zúčastní i dívka – jediná v tomto oboru v ČR, která bude soutěžit samostatně. Za Královéhradecký kraj se soutěže zúčastní jediná škola – SOŠ a SOU Vocelova 1338, Hradec Králové.

Soutěž je jednodenní a je směrována do části teoretické – test 100 otázek a praktické. Praktická část je rozdělena na oblasti: kompletace závěsného systému WC Geberit – duo fix; kompletace umyvadla s osazením stojánkové mísící baterie, ovládání zápachové uzávěrky; práce s mědí – ohýbání, pájení, lisování; práce s plasty – PPR, polyfúzní sváření; práce s ocelovým potrubím – ohýbání, sváření; závěrečný úkol – montáž celkové sestavy Cu – plast – ocel a osazení nástěnné mísící baterie.

Každému zadání je přiřazen čas 55 minut. Žáci, kteří se umístí na prvních dvou místech, následně postupují a reprezentují kraj v celostátním finále soutěže Instalatér 2016, která se uskuteční 20. – 22. dubna v Brně.

(tz)