Ač jde o jednoduchou hru, ke které stačí tužka, čtverečkovaný papír a umět namalovat křížek či kolečko, probojovat se do finále není až tak jednoduché. Vyžaduje to spolupráci v týmu, logické uvažování i taktiku. K nejlepším patřili po tři roky zpět českotřebovští gymnazisté, dvakrát za sebou získali titul republikového mistra, loni po napínavém souboji skončili za gymnazisty z Brna.
Kdo bude letos vítězem a získá krásné ceny (loňští mistři se radovali z výhry adrenalinového dne v lanovém centru Yellow Point v Krkonoších), se rozhoduje nyní v oblastních turnajích. Kdo projde sítem krajských kol, utká se 28. listopadu o titul mistra v pIšQworkách na finále v Brně. Ne všichni ale mají ambice se za každou cenu probojovat do finále. „My jsme tu hlavně pro zábavu, většina z nás poprvé, někteří i podruhé nebo potřetí," říká Daniel Kuťák z lanškrounského gymnázia. Jeho tým proto na turnaj nijak extra netrénoval.
„Náš tým je skvělý, výjimečný tím, že je v něm hodně holek. Dneska to sice nevyšlo, ale nevadí, zkusíme to zase příští rok," konstatoval Mikuláš Keller, též z lanškrounského gymnázia.

Podrobnosti o ústeckém turnaji prozradila organizátorka Zuzana Boháčová: „Všech čtrnáct týmů jsme nejdříve rozdělili do čtyř skupin, v nich hraje každý s každým. Z každé skupiny dva nejlepší týmy postupují do ´pavouku´, kde buď vyhrají a postupují dál, nebo prohrají a v turnaji končí. Z pavouku vzejde vítězný tým. Tři nejlepší pak postupují do krajského kola, které se uskuteční ve čtvrtek 20. listopadu v Gymnáziu Dašická v Pardubicích."
Vítězem oblastního kola se v Ústí nad Orlicí nakonec stal tým Růžové komando z Vysokého Mýta.
Mistrovství škol pIšQworky pořádá občanské sdružení Student Cyber Games, které se dlouhodobě zaměřuje na rozvíjení dovedností středoškoláků prostřednictvím netradičních soutěží.
Je občanským sdružením mladých lidí, převážně studentů vysokých a středních škol.

Výsledky:
1. místo: Růžové komando (Gymnázium Vysoké Mýto) ve složení: Jan Špicar, Tomáš Kaňka, Vladimír Janeba, Jakub Chalupa, Valerie Skopalová
2. místo: ŠPŠsPŠaMPŠ (Gymnázium Lanškroun) ve složení: Matěj Poláček, Štěpán Kolomý, Ludmila Faltusová, Karel Chládek
3. místo: Fanatici (Gymnázium Česká Třebová) ve složení: Jan Beran, Daniel Bubeníček, Jan Horák, Martin Hoang, Pavel Horák