Perlu město koupilo za 30 milionů korun v roce 2010, dlouho se ale hledaly záměry, jak rozlehlý areál co nejúčelněji využít.

Administrativní budovu chce město prodat. Zájemci by byli. Podle starosty Petra Hájka bude během léta připraveno vyběrové řízení a po jeho schválení zastupitelstvem budou zveřejněny podmínky prodeje. „V uplynulém půlroce, trochu ovlivněném koronavirem, jsme provedli průzkum trhu, při kterém jsme sami oslovovali investory a z konzultací sbírali podklady, jakým způsobem výběrové řízení směřovat, kolik času je potřeba případným investorům dát, aby dokázali předložit kvalitní nabídku,“ uvedl Hájek.

Ilustrační snímek. Pouta
Ukradl vejce a alkohol, teď ho čeká vězení

Radnice předpokládá, že lhůta pro podávání nabídek potrvá zhruba půl roku a na jaře budou zastupitelé rozhodovat o prodeji budovy. „Připravené to máme tak, že se dá prodat na tři samostatné části. Město stále drží záměr, že si pro městskou galerii ponechá bývalou kotelnu a rozvodnu,“ dodal ústecký starosta.

Rehabilitační centrum

Vedle domu dětí a mládeže se bude v areálu Perly stavět také rehabilitační centrum s poliklinikou, město prodalo pozemek soukromému investorovi. Plánuje postavit čtyřpodlažní budovu, kromě prostor pro rehabilitaci se v ní počítá i s možností parkování a kavárnou. „Vznikne moderní zdravotnické zařízení s komplexní léčebnou rehabilitací včetně vodoléčby s rehabilitačními bazény,“ okomentoval projekt Hájek.

Další pozemek má přislíbený Pardubický kraj na stavbu ateliérů pro místní uměleckoprůmyslovou školu. „Pak je zde pozemek určený v regulačním plánu pro bytovou výstavbu. Město nyní řeší jeho využití pro veřejnou zeleň. Realizace bytových domů není v tuto chvíli reálná, ne že by nebyl zájem, ale město nechce vytvářet určitou konkurenci proti výstavbě, která byla zahájena a bude pokračovat po dořešení stavebních úkonů v prostoru u letiště,“ vysvětlil starosta.

Ilustrační fotografie.
Letošní chladnější léto a korona koupalištím nepřeje

V areálu Perly zůstane dál veřejné parkoviště. Ve hře je i parkovací dům, ale jeho stavba je podmíněna získáním dotace.