23:55  Pardubice: V Koalici vládne s pátým místem spokojenost: Koalice pro Pardubice (KPP) skončila v komunálních volbách v Pardubicích na pátém místě. Uskupení, které tvoří KDU-ČSL a TOP 09 považuje zisk zhruba sedmi procent za relativně slušný.
„Mohlo to být lepší, ale v situaci, kdy je hnutí ANO jasným hegemonem v Pardubicích, je to přijatelný výsledek,“ poznamenal bývalý poslanec Jiří Skalický (TOP 09).
KPP disponuje slušným koaličním potenciálem, hned v sobotu večer zahájila jednání o podobě budoucí radniční koalice. „Zahájili jsme jednání o široké koalici, ale budeme v jednáních pokračovat, protože musíme mít stejné programové a personální průsečíky. Jednali jsme s ANO, ČSSD, ODS a Sdružením pro Pardubice. S výsledkem jsem spokojená. Chtěla jsem kolem 7, 8 procent, samozřejmě bych byla radši za dvojciferné číslo,“ sdělila lídryně KPP Ludmila Ministrová.
„Mandáty v zastupitelstvu budou hodně rozdrobené, zatím si dáváme dohromady, jaké varianty koalic vůbec přicházejí v úvahu,“ podotkl Skalický.
Z personálního hlediska se koalice s TOP 09 příliš nevyplatila lidovcům, jelikož František Weisbauer a Vít Ulrych, kteří byli na druhém a třetím místě kandidátky se do zastupitelstva nedostali. Kromě Ministrové a Skalického se třetí zastupitelkou za KPP stala senátorka Miluše Horská.

23:41 Svitavy: Ve Svitavách se volilo 26 zastupitelů. Největší důvěru občanů získalo Sdružení pro město Svitavy (získalo 42,07 %) a obsadí 13 křesel, tedy přesně polovinu. Druhé místo patří hnutí Piráti a nezávislí Svitavy (12,6 %, 3 křesla). Tři křesla obsadí i ANO 2011(12,22%) a koalice ODS a Nezávislých (získali 10,04 %). KSČM udržela dva mandáty ze tří, po jednom křesle obsadí ČSSD a KDU-ČSL.

23:37 PardubiceU Pirátů vládla radost, jednání o koalici se ale neúčastnili: Spokojení byli v sobotu Piráti. Ti totiž v Pardubicích kandidovali poprvé a hned získali 11 procent hlasů. Skončili tak na třetím místě a převálcovali i strany s mnohem delší historií. „Máme radost, pět zastupitelů je dost. Doteď jsme tu žádného neměli. Pro média jsme samozřejmě říkali vyšší čísla, ale za 11 procent jsme rádi,“ uvedl lídr Pirátů Ondřej Karas.
K dobrému výsledku Pirátům značně pomohlo to, že strana je celorepublikově oblíbená. „Také jsme tu měli hodně kvalitní kandidátku. Žhavým tématem Pardubic je už několik volebních období doprava a my v první pětce máme odborníky na dopravu. Rovněž jsme delší dobu měli publikovaný program, který je dobře zpracovaný,“ konstatoval Karas.
O koalici však Piráti chtějí začít jednat až v neděli. „Už před volbami jsme sepsali dokument, který se jmenuje Povolební strategie. Tam je jasně napsáno, že nepůjdeme do koalice s SPD a KSČM. Pro ostatní partnery jsme tam vypsali 18 programových priorit, z nichž 14 chceme splnit, abychom s nimi mohli do koalice. Máme tam podmínky pro obsazování kontrolních a řídicích orgánů, komisí, dále tam je, že nechceme lidi s korupční minulostí nebo napojené na klientelistické sítě. Podmínky jsou jasně dané, takže jsme naprosto čitelní,“ poznamenal Karas.
„Otázka je, jestli ANO nezačne jednat už dnes. My jsme si řekli, že budeme jednat až od zítřejších 19 hodin. Má to dva důvody – nechceme jednat s horkou hlavou a také to chceme zkonzultovat se všemi, kdo s námi kandidovali. Uvidíme, co se podaří vyjednat,“ dodal Karas.
Jenže ostatní strany už jednat začaly a rýsuje se koalice ANO, ODS, Koalice pro Pardubice, ČSSD a Sdružení pro Pardubice. Tedy bez Pirátů. „To je jejich problém, my rozhodně o koalici, která bude trvat čtyři roky, nechceme jednat čtyři hodiny po volbách,“ reagoval Karas.

23:32 Pardubice: Volební účast v Pardubicích: 40,27%, platných hlasů odevzdáno: 27 984 od celkem 69 530 registrovaných voličů. (zdroj: Volby.cz)

23:36 Pardubice: Nové složení zastupitelstva města Pardubice po sečtení 100% hlasů: 

KSČM: Václav Snopek, Pavel Studnička
ČSSD:
Jakub Rychtecký, Jiří Rozinek
Koalice pro Pardubice:
Ludmila Ministrová, Jiří Skalický, Miluše Horská
Sdružení pro Pardubice:
Tomáš Pelikán, Štěpánka Fraňková, Vladimír Martinec
Pardubáci:
Jiří Lejhanec, František Brendl, Milan Košař, Aleš Klose
Piráti:
Ondřej Karas, Jakub Kutílek, Ivana Böhmová, Vojtěch Jirsa, Lenka Španihelová
ODS:
Karel Haas, Petr Klimpl, Jan Mazuch, Petr Kvaš, Dušan Stránský, Matěj Slanař, Vítězslav Štěpánek
ANO 2011:
Martin Charvát, Helena Dvořáčková, Dušan Salfický, Jiří Rejda, Jan Hrabal, Jan Procházka, Robert Klčo, Ivana Dolečková, Radek Hejný, Martin Kolovratník, Jaroslav Menšík, Jan Nadrchal, Filip Petr

23:23 
Pardubice:Sociální demokraté neuspěli, na radnici ale možná zůstanou: Sociální demokraté neuspěli, na radnici ale možná zůstanou: Velkým neúspěchem skončily komunální volby v Pardubicích pro ČSSD. Zatímco v roce 2014 byli sociální demokraté druhou nejsilnější stranou po hnutí ANO, tentokrát se museli spokojit se ziskem necelých šesti procent hlasů.
„Výsledky odráží celospolečenskou náladu, která není pro ČSSD příznivá. Měli jsme samozřejmě vyšší ambice, ale myslím, že se pozitivně projevila naše práce na radnici, protože jsme dopadli mnohem lépe než třeba kolegové v Hradci Králové,“ uvedl lídr sociálních demokratů a náměstek primátora Jakub Rychtecký.
ČSSD musela v posledním roce řešit rozpad svého zastupitelského klubu. Kvůli skandálům kolem Služeb města Pardubic musel ze strany odejít radní Vítězslav Novohradský. „Myslím, že odchod pana Novohradského nám jen prospěl, měli jsme se s ním rozloučit už dřív. Jeho nová strana PRO Zdraví a Sport dostala ve volbách jen kolem půl procenta hlasů,“ poznamenal Rychtecký.
Ačkoliv výsledek sociálních demokratů není zrovna oslnivý, je možné, že se budou podílet na budoucí radniční koalici. „Mohu potvrdit, že jsme v sobotu večer vedli první jednání a dohodli jsme se, že v nich budeme pokračovat,“ dodal náměstek primátora.

23:16 PardubiceSdružení pro Pardubice čekalo víc, teď jedná o koalici: Zklamání v sobotu večer vládlo ve štábu Sdružení pro Pardubice (SPP). To totiž získalo pouze 6 procent hlasů.
„Čekali jsme víc, není to ideální výsledek. Bohužel jsme asi dojeli na to, že jsme nedokázali lidem odprezentovat, že Sdružení pro Pardubice je první strana, která měla v názvu slovo Pardubice. Takových uskupení je tady teď hodně. Myslím si, že náš tým kampaň odpracoval, ale nepřišlo tolik procent voličů, kolik jsme si představovali. Bylo hezky, tak asi odjeli na chalupu. Samozřejmě gratulujeme ANO, protože jejich výsledek je fenomenální. Převálcovali všechny. Gratulujeme druhé ODS i třetím Pirátům,“ uvedl předseda SPP René Živný.
Sdružení pro Pardubice, jehož členkou je i bývalá primátorka Štěpánka Fraňková, ubývají hlasy dlouhodobě. „Lidé asi mají zmatek ve sdruženích. Je Sdružení pro Pardubice, Pardubice pro lidi, Pardubáci a další. Nemyslím si, že by některé z nich mělo na kandidátce špatné lidi. Všechno jsou to osobnosti, ale lidé už to bohužel nerozlišují. Na druhou stranu spousta našich lidí dostala přednostní hlasy, což je dobrá známka toho, že jsou stále v povědomí. Ale pak jsou lidé, kteří radši volí Babiše v Praze a hodí to tady celému hnutí ANO. Nebo volí Piráty jako Bartoše. Tam nejsou žádné přednostní hlasy. Je to realita, musíme se k tomu nějak postavit. Musíme se v zastupitelstvu prezentovat tak, aby to za čtyři roky bylo lepší,“ konstatoval Živný.
SPP přitom dostalo nabídku se do voleb spojit s uskupením Pardubáci společně, které tvoří Pardubáci, Starostové a nezávislí a Patrioti Pardubic, tu ale odmítlo. Pardubáci společně nakonec získali zhruba o 3 procenta víc hlasů než SPP. „Nabídka přišla asi před půlrokem a my už jsme v té době pracovali na kampani. Takže bych z kandidátky musel vyhodit lidi, kteří už byli domluvení, a to jsem nechtěl. Sdružení pro Pardubice funguje na přátelství. U nás asi není tak důležité, jestli jsme dostali 9 nebo 6 procent, ale to, že fungujeme jako přátelská skupina lidí, kteří jsou nezávislí odborníci z různých sfér a chtějí posunout Pardubice. Bohužel jsme nedostali dostatečný mandát,“ popsal Živný.
Tohoto rozhodnutí ale nelituje. „Nejde nám o to, jestli budeme mít jednoho náměstka a radního nebo podobně, důležité je, abychom pro Pardubice něco udělali,“ poznamenal Živný.
SPP už má za sebou první jednání o možné koalici s ANO, ODS, Koalicí pro Pardubice a ČSSD. „Bylo to první oťukávací vyjednávání. Rádi bychom se vrátili do koalice, s tím šel náš lídr Tomáš Pelikán vyjednávat. Uvidíme, jestli naše nabídka bude vyslyšena,“ řekl Živný.

23:08 PardubicePardubáci slaví, jsou nejsilnějším lokálním hnutím: Ve volbách skončili na čtvrtém místě, v něčem se ale mohou cítit jako vítězové. Uskupení Pardubáci společně se totiž v krajském městě se ziskem kolem devíti procent stalo nejsilnějším lokálním hnutím.„Doufali jsme v lepší výsledek, ale báli jsme se horšího. Je to takové Pyrrhovo vítězství, je škoda, že se nám nepodařilo sloučit většinu místních uskupení pod jednu značku,“ posteskl si lídr Pardubáků František Brendl.
Pardubáci se během sčítání hlasů netajili s tím, jaká koalice by se jim po volbách zamlouvala. „Pardubice by si zasloužily primátora z ODS,“ poznamenal Jiří Lejhanec. Podle Brendla jsou přirozeným spojencem Pardubáků kromě ODS také Piráti a Sdružení pro Pardubice.
„Uvidíme, jakou zvolí hnutí ANO povolební strategii a která z demokratických stran začne to zlo ředit. Hodně bude záležet na tom, jestli budou občanští demokraté usilovat o post primátora. Lehčí cesta by pro ně byla spolupráce s ANO, tou obtížnější by naopak bylo sestavit širokou koalici proti Babišovu hnutí,“ nechal se slyšet Brendl.

23:00 Svitavsko: Po sečtení 97 procent hlasů je jasné, že na Svitavsku postupují do souboje o Senát bývalý starosta Litomyšle a krajský radní Michal Kortyš (ODS) a bývalý ředitel svitavské nemocnice Pavel Havíř (ČSSD). Druhé kolo však bude velmi napínavé. Kortyš sice první kolo přesvědčivě vyhrál s 25,69 procenty hlasů, přesto má Havíř s necelými 20,45 procenty na tradičně levicovém Svitavsku proti němu nepopiratelnou výhodu. Je velmi pravděpodobné, že Havíř ve druhém kole osloví daleko více voličů neúspěšných kandidátů z prvního kola. Svitavsko je letitou baštou sociální demokracie nebo jiných levicových stran. 

22:50 Chrudim: Největšími "skokany" voleb v Chrudimi jsou Chrudimáci. Budou mít hned čtyři zastupitele: Jana Haaseeho, Vladislavu Michalovou, Petra Lichtenberga a Josefa Kálese.

 Čtyři zastupitelská křesla pro Chrudimáky.Zdroj: Karel Dvořák

22:55 PardubiceVelká spokojenost říká za vítězné ANO Martin Charvát: S téměř 27 procenty hlasů vyhrálo volby v Pardubicích ANO 2011. "Velká spokojenost," říká o výsledku v Pardubicích lídr ANO Martin Charvát.  Hnutí v krajském městě proti loňským volbám o pět procent posílilo své pozice na téměř 27% hlasů.

"Chci poděkovat voličům, že nám dali takovou důvěru a teď chceme jednat, abychom ten výsledek protavili do funkční koalice. Chci ji primárně stavět na té stávající a vyzývám partnery, kteří chtějí pracovat pro město.  V pondělí budeme pokračovat druhým kolem jednání s ODS a SPP a mezitím chci oslovit další a hledat shody," říká dosavadní šéf města.

První koaliční jednání v Pardubicích proběhla ještě před uzavřením výsledků voleb. Zpátky se zatím drží třetí nejúspěšnější subjekt a to jsou Piráti. Ti v den voleb zatím nechtějí jednat.

"Musíme oslovit i Piráty, protože si zaslouží, vzhledem k tomu výsledku, aby byly účastni těch jednání a těším se na ně. Gratuluju i jim, proměnili tu sázku do velmi kvalitního výsledku.

Na to, zda bude i nadále primátorem je ale Martin Charvát zatím stále opatrný. " Musíme vybudovat funkční koalici a věříme že stávající koalice s některými partnery bude dál fungovat a bude to dobré pro toto město," řekl k tomu Martin Charvát.

22:48 Chrudim: Skleničky se šampaňským cinkají ve štábu ANO v Chrudimi. Stali se vítězi voleb. (Foto: Karel Dvořák).

Vítězné hnutí ANO, Chrudim 2018Zdroj: Karel Dvořák

21:22 Pardubicko: V Pardubicích už je zřejmě rozhodnuto i o velké koalici na magistrátu města. K dohodě zřejmě dojde mezi hnutím ANO, ODS, ČSSD, Koalicí pro Pardubice v čele s Ludmilou Ministrovou a Sdružení pro Pardubice s lídrem Tomášem Pelikánem. Potvrdil to lídr kandidátky ČSSD Jakub Rychtecký. Taková by tedy mohla být podoba velké koalice po volbách. Připomínáme ale, že v Pardubicích dosud není úplně sečteno, v této chvíli je to cca 90 % hlasů.

21:10 Pardubicko: Sečteno má už i město Přelouč – Vítězi tam jsou s 21% Nezávislí pro  Přelouč v čele s Ivanem Moravcem, na druhém místě s 20% je ODS a stávající starostka Irena Burešová. Třetí je Koalice občanů Přelouč až čtvrtý je vítěz posledních voleb Hnutí ANO. V Holicích už je také jasno – tam se chystají velké změny. 38% a z nich osm mandátů získalo sdružení nezávislých kandidátů PRO Holice. Na druhém místě je ČSSD s pěti mandáty, třetí je Strana soukromníků ČR se čtyřmi mandáty.   Lázně Bohdaneč už také hlásí spočteno. Vítězem je s 33% hlasů „Pro Bohdaneč“ s šesti mandáty, druhá je ODS se čtyřmi křesly a dvě místa bere ZMĚNA pro Lázně Bohdaneč.

20:53 Pardubicko: Rozhodnuto už je také v Cholticích, kde obhájil stávající starosta Tomáš Bolek s 55% hlasů a většinou 7 mandátů v 11členném zastupitelstvu.

20:50 Pardubicko: "Vítězové" letošních voleb - Piráti: Průvan ve výsledcích letos dělají především Piráti a to nejen na velké radnici, ale i na městských obvodech. Volební zisky nováčků na pardubické politické scéně se pohybují nad značkou 10% i na třech obvodních radnicích – v centru, na Dukle a Dubině.

20:34 PardubickoPropady na velké radnici: Propad v Pardubicích zaznamenává ve výsledcích také KSČM. Ta se zatím drží jen velmi těsně nad pětiprocentní hranicí, v loňských volbách měli komunisté 8 % hlasů. Podobný problém má i Sdružení pro Pardubice, které vede Tomáš Pelikán. Z loňských téměř 10 % se nyní těsně drží nad značkou s číslem 6.

20:30 Pardubicko: Už se pečou koalice: Lídři politických stran v Pardubicích jsou momentálně nedostatkovým zbožím. Před malou chvílí totiž začaly být jasné předběžné výsledky a začala první koaliční jednání. K sehnání není primátor Martin Charvát (ANO), Karel Haas a Petr Klimpl (ODS), ani lídr ČSSD Jakub Rychtecký. Toto je mimochodem jedna z možností budoucí vládnoucí koalice, o které se v zákulisí zatím jen počítá. V tomto složení -  ANO s ODS a ČSSD  - by ale mohla vzniknout.
Vyjednávání v Pardubicích se zatím neúčastní Pirátská strana. Piráti se zavázali v den voleb zůstat stranou.

20:24 Chrudimsko: Také v Chrudimi právě dopočítali lístky ve všech volebních místnostech! Vítězí tu hnutí ANO 2011 (21,38%), druhé je SNK-ED (19,60%). Třetí místo obsadili s 13,67% Chrudimáci, ve kterých najdeme zástupce Svobodných, strany TOP 09 i nezávislých kandidátů. Čtvrtí jsou Piráti (13,02), pátá ODS (11,90%), šestá je koalice pro Chrudim (7,35%), sedmá KSČM (7,06%). S odřenými zády se do zastupitelstva dostala i osmá ČSSD (5,99%).

20:22 SvitavskoJevíčko ve volbách opanovalo, ale ne suverénně, Sdružení naše Jevíčko současného starosty Dušana Pávka. Získalo bezmála dvě pětiny hlasů a v patnáctičlenném zastupitelstvu sedm mandátů. Tři mandáty mají Sdružení pro Jevíčko Jana Finsterleho a také Město lidem, lidé městu lídra Miloslava Parolka. 

20:19 Chrudimsko: Chrudim stále čeká na konečné výsledky. Je tu sečteno 28 ze 29 okrsků a průběžné vedení už by si mělo udržet hnutí ANO 2011. Sdružení SNK-ED starosty Petra Řezníčka na ně nyní ztrácí zhruba dvě procenta. Jako překvapení voleb se rýsuje výsledek Chrudimáků. Voliči jim v tuto chvíli přisuzují téměř 14 procent.

20:14 SvitavskoLitomyšl má sečteno. Vítězem se stává sdružení Generace 89 s necelými 25 procenty hlasů. Druhá nakonec těsně skončila KDU-ČSL před ODS, obě kandidátky obdržely těsně přes 22 procent a v 23členném zastupitelstvu v shodně po pěti mandátech. Vítězná Generace 89 jich má šest, čtyři obdrželi Nestraníci, dva sociální demokraté a jedno křeslo komunisté.  

20:08 Chrudimsko: V zastupitelském sboru Heřmanova Městce usedne sedm reprezentantů vítězného uskupení Živé město Heřmnův Městec. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu se budou setkávat s pěti zastupiteli za Patrioty, pěti za KDU-ČSL a čtyřmi ze sdružení Heřmani. Piráti získali 4,88 % a vyšli tak v Heřmanově Městci naprázdno.

18:59 Chrudimsko: Ve Slatiňanech jsou sečtené všechny hlasy. Nejlépe zde uspěla Sedma - strana pro Slatiňany, která v 21členném zastupitelstvu získává 7 mandátů. Druhé SNK-ED má šest křesel, což by dohromady dalo pohodlnou většinu 13 mandátů. Ve Skutči se už také nic nezmění, sečteny jsou zde všechny okrsky. Nejlépe tu uspěli Nezávislí - pro město a okolí, kteří získali 5 mandátů z celkových 19. Místní zastupitelstvo bude značně roztříštěné, protože v něm budou mít zastoupení ještě představitelé dalších sedmi volebních uskupení.

18:57 Chrudimsko: V Třemošnici už mají jasno. Volby tam opět ovládlo SNK-ED s 50,49 % hlasů. V patnáctičlenném zastupitelstvu obsadí 9 křesel, takže může vládnout nerušeně samo!

18:52 Pardubicko: V krajském městě stále není rozhodnuto definitivně, ale vítěz voleb už je nyní zcela jasně Hnutí ANO s 27% hlasů. Číslo samozřejmě není konečné, v Pardubicích voliči ve velkém využívali výběr mezi kandidáty a křížkovali na velkou radnici 39 zastupitelů. Sčítání hlasů tak na mnoha komisích je časově náročné. Za vítězem voleb v Pardubicích skončí pravděpodobně ODS, ta v tuto chvíli atakuje metu 14% a  třetí místo obsadí černý kůň letošních voleb – Pirátská strana. Ta má v tuto chvíli 11% hlasů voličů.
Největší ztráty zatím podle všeho v Pardubicích utrpí ČSSD. Ta z loňských 12% zatím propadla o polovinu a prozatím má jen těsně přes 6% hlasů.

18:50 Svitavsko: Naprostým propadákem skončila kandidatura známého vraha a neonacisty Vlastimila Pechance ve Svitavách. Jeho sdružení Za bezpečné Svitavy dostalo zatím jen 0,76 % hlasů. Naopak triumf zažívá sdružení současného starosty Davida Šimka, které má po sečtení tří čtvrtin okrsků 42 procent hlasů. O druhé místo se perou ANO a Piráti, obě mají zatím necelých 13 procent hlasů.

19:47 Chrudimsko: Po sečtení bezmála 94 % volebních okrsků dosahuje účast v senátních volbách na Chrudimsku 47,08%. V této chvíli se zdá být takřka jisté že do druhého kola postoupí kandidát ODS Jan Tecl (14,82%) a kandidát KDU-ČSL Daniel Herman (14,65%). V pořadí třetí Miroslav Krčil má v tuto chvíli 12 % hlasů

19:42 Pardubicko: Ve volebním štábu hnutí ANO 2011 už se pomalu začíná slavit. Ještě nejsou všechny hlasy sečteny, ale už teď je jasné, že ANO své vítězství z posledních voleb obhájí. Největší posun v počtu získaných hlasů pro tuto stranu je v pardubické čtvrti Polabiny.

Volební štáb hnutí ANO 2011 v Pardubicích.Zdroj: DENÍK/Jiří Sejkora

19:36 Chrudimsko: Na skok zpět do volebních místností. V Hlinsku vhodil svůj hlas do urny i lídr tamnějších Pirátů Roman Rybáček.

Odvolil i lídr hlineckých Pirátů Roman RybáčekZdroj: Karel Trunec

19:25 Pardubice: Ve volbením štábu hnutí ANO 2011 očekává výsledky voleb i současný primátor Pardubic Martin Charvát.

Volby 2018 v Pardubicích - ANO 2011, Martin CharvátZdroj: DENÍK/Jiří Sejkora

19:21 O zhruba pět procent vyšší volební účast oproti roku 2014 je velkým překvapením letošních komunálních voleb. Například v Pardubickém kraji dosahuje aktuálně po sečtení dvou třetin okrsků 53 procent. Vyšší účast se netýká pouze okrsků, kde zároveň probíhají senátní volby, je vyšší všeobecně. Přitom letošní volby provázelo hezké počasí, o kterém se tvrdí, že volební účast spíše snižuje. 

19:10 Chrudimsko: V Hlinsku mají k volebnímu vítězství výrazně nakročeno sociální demokraté. Ve městě je sečteno 13 z celkových 15 okrsků a ČSSD zatím získává 34,16% hlasů. Druhá je průběžně KDU-ČSL s 15,57 procenty. Třetí hnutí ANO 2011 se nyní může vykázat 11,76 % hlasů.

18:58 Chrudimsko: V Chrudimi jsou v komunálních volbách sečteny takřka dvě třetiny hlasů. První je průběžně hnutí ANO 2011 (21,19%), druhé SNK-ED (19,14%) a na třetí místo se vyšvihli Chrudimáci (14,56%). Jen poměrně těsně nad pětiprocentní hranicí se drží ČSSD (6,06%) a Koalice pro Chrudim (7,47%). Piráti se pravděpodobně dostanou do nového chrudimského zastupitelstva. Po sečtení hlasovacích lístků v 21 okrscích z celkových 29 mají nyní 12,6%. V současném chrudimském zastupitelstvu Piráti zastoupení nemají.

18:50 Svitavsko: Polička zůstává i po letošních volbách baštou ODS díky zdejšímu populárnímu starostovi. Po sečtení tří pětin okrsků má strana Jaroslava Martinů přes třetinu hlasů.

18:45 Chrudimsko: V senátních volbách na Chrudimsku je již sečteno přes 80 % okrsků. Průběžné pořadí na čele je: Daniel Herman (14,56%), Jan Tecl (12,73%), Miroslav Krčil (12,72%), Tomáš Dubský (11,08%)

18:40 Volby na Pardubicku a Chrudimsku se obešly bez incidentů a narušení veřejného pořádku. „V obou okresech policisté nezaznamenali žádný výjezd, který by byl spojen s narušením řádného průběhu voleb,“ potvrdil mluvčí policie Jiří Tesař.

18:35 Svitavsko: V Litomyšli je situace i po sečtení 62 procent okrsků velmi napjatá. Kandidátka Generace 89 Daniela Brýdla jen těsně vede před kandidátkami KDU-ČSL a ODS.

18:25 Chrudimsko: Po sečtení bezmála 70 % volebních okrsků vede na Chrudimsku v senátních volbách Daniel Herman. V tuto chvíli mu dává důvěru 14,06 % voličů. Druhý Miroslav Krčil nyní disponuje 12,94 % hlasů, třetímu Tomáši Dubskému dalo svůj hlas 12,25 voličů. Více jak 10 % průběžně drží i kandidát ODS Jan Tecl (11,51%).

18:20 Pardubicko: Volební štáb Pirátů v Pardubicích zatím září optimismem. Piráti se do velkého zastupitelstva na magistrát zřejmě dostanou. Zabodují zřejmě i na městských obvodech.
Volební štáb Pirátů v Pardubicích.Zdroj: Jiří Sejkora18:05 Chrudimsko: Ve Slatiňanech je zatím jasno ve čtyřech volebních okrscích z tamějších celkových šesti. S 38,71 % získaných hlasů prozatím volbám vévodí Sedma - strana pro Slatiňany. SNK Evropští demokraté se těší přízni 27,52 % voličů. Třetí místo drží společná kandidátka stran ODS a TOP 09 s 17,37 % hlasů. Sčítání ale pokračuje.

18:00 
Pardubicko: Prvním městem v okresu #Pardubice, kde je sečteno, jsou Sezemice. Zvítězila strana Za Sezemice krásnější, kterou vede současný starosta Martin Staněk. Získala téměř 50 % hlasů. A sečteno je i v Horním Jelení. Zvítězila ODS v čele se současným starostou Petrem Tupcem (47,85 %). Současný starosta zabodoval i v Lázních Bohdaneč. Strana Pro Bohdaneč, kterou vede Miloš Karafiát, získala 33,39 %.

17:40 Pardubicko: Přes 50% už má sečteno také Přelouč. Zde vloni došlo k zajímavé situaci, že jasný vítěz voleb – hnutí ANO – se ocitlo v opozici. V polovině sčítání je situace zatím vyrovnaná na více frontách.  S 21% vedou Nezávislí pro Přelouč. Na druhém místě hnutí ANO s 20% v odstupu 2% za nimi ODS současné starostky Ireny Burešové a na ni ztrácí 1% Koalice občanů Přelouče. Zbývá však ještě 36% nesečtených hlasů.

17:35 Svitavsko: Zatímco v řadě vesnic na Svitavsku už je o složení nových zastupitelstev jasno, ve městech je zatím sečteno většinou jen pár procent hlasů. Z průběžných výsledků proto není radno činit žádné závěry. Například ve Svitavách jsou sečteny teprve dva okrsky z 18. Po prvním okrsku tu měli Piráti polovinu hlasů, nyní už jen 16 procent. To potvrzuje, že aspoň přibližný odhad výsledků se ukáže až po sečtení zhruba třetiny okrsků.

17:30 Pardubicko: V Holicích už je sečteno přes polovinu hlasů. Zatím největší vyhlídky na vítězství zatím má sdružení PRO Holice s 36% hlasy. S odstupem celých 16% za ní se nachází dosud vládnoucí strana ČSSD. Tu o jeden procentní bod zatím předhání Strana soukromníků ČR.

17:26 Chrudimsko: Po sečtení 58 % volebních okrsků na Chrudimsku by do druhého kola senátorské volby postoupil Daniel Herman s 13,44 % odevzdaných hlasů (KDU-ČSL) a nezávislý kandidát Miroslav Krčil (12,62%). Sčítání ale pokračuje a odstup některých dalších kandidátů není výrazný.

17:22 Komunální volby letos v Pardubickém kraji přilákaly k urnám o šest procent lidí více než před čtyřmi lety. V roce 2014 nedosáhla volební účast ani 50 procent, letos po sečtení více než poloviny okrsků dosahuje volební účast téměř 55 procent. 

17:13 Chrudimsko: V Chrudimi jsou sečteny hlasy dvou volebních okrsků z celkových 29, to znamená, že známe výsledky hlasování od 6,9% tamějších voličů. Vše zatím naznačuje těsnému souboji hnutí ANO 2011 a strany SNK-ED dnešního starosty Petra Řezníčka, neboť každému z těchto uskupení zatím voliči přiznávají bezmála 24 % hlasů. Třetí je v průběžném pořadí ODS s takřka 15 % hlasů, čtvrtí Piráti prozatím získávají něco přes 11%.

16:57 Chrudimsko: V Hlinsku jsou v komunálních volbách zatím sečteny jen dva volební okrsky. Průběžně nejlépe si zde vede ČSSD. Ve volebním okrsku číslo 13 získala dokonce 51,63 % hlasů.

16:50 Chrudimsko: V Heřmanově Městci jsou prozatím sečteny hlasy pouze ve volebním okrsku č. 2. S převahou zde vítězí sdružení Živé město Heřmanův Městec stávajícího starosty Josefa Kozla. To získalo ve zmíněném okrsku více než 35 % hlasů.

16:48 Svitavsko: V senátním obvodu Svitavsko se v druhém kole spolu nejspíš utkají bývalý starosta Litomyšle a dnešní krajský radní pro dopravu Michal Kortyš (ODS) a bývalý poslanec a exředitel Svitavské nemocnice Pavel Havíř (ČSSD). Po sečtení dvou pětin okrsků mají oba těsně přes 20 procent hlasů, ostatní kandidáti na ně mají minimálně desetiprocentní ztrátu. 

16:45 Chrudimsko: V senátních volbách na Chrudimsku se zvyšují šance na postup nezávislého kandidáta Miroslava Krčila. Tento starosta města Hlinsko se s průběžným ziskem 10,37 % hlasů posouvá na třetí místo za Tomáše Dubského (12,63%) a Daniela Hermana (13,37%).

16:30 Chrudimsko:Výsledky z prozatím pěti sečtených volebních okrsků ve Skutči naznačují, že ve třetím největším městě Chrudimska by mohla slavit úspěch sdružení Nezávislí - pro město a okolí, Patrioti a také strana KDU-ČSL. V závěsu za těmito uskupeními prozatím zůstává hnutí ANO 2011. Vše se ale ještě může výrazně změnit.

16:16 Ve volbách do Senátu jsme na Chrudimsku svědky rychlého růstu počtu hlasů odevzdaných nezávislému bezpartijnímu kandidátovi Tomáši Dubskému. Tento starosta obce Vysočina se momentálně se ziskem 13,2 % hlasů dostává na druhé místo těsně za Daniela Hermana (13,71%, KDU-ČSL).

16:10 V senátních volbách je na Chrudimsku sečtena více jak čtvrtina hlasů. Zřetelný náskok si zatím udržuje Daniel Herman s více než 14 % hlasů. Kandidát ODS Jan Tecl má průběžně 10,65 % a dostává se před Lucii Orgoníkovou (ČSSD), která ale zaostává jen o několik desetin procenta.

16:06 Chrudimsko: V komunálních volbách je jako první v Chrudimi sečtený volební okrsek č. 25. S převahou zde vítězí Hnutí ANO 2011 se ziskem 33,86 % hlasů.  V pořadí druhé SNK-ED zde získává 20,56 %. V okrsku bodují i Piráti s výrazným ziskem 13,91 % odevzdaných hlasů.

16:01 Orlickoústecko: V sedmadvaceti obcích na Orlickoústecku bylo hodinu a půl po uzavření volebních místností sečteno. Obybatelé v Bošíně, Čenkovíchích, Českých Petrovicích, Džbánově, Hrádku, Kosoříně, Libecině, Mostku, Nasavrkách, Oucmanicích, Pastviny, Písečná, Plchovice, Řetůvka, Sázava, Seč, Sobkovice, Sopotnice, Strážná, Studené, Sudislav, Trpík, Újezd u Chocně, Verměřovice, Vinary, Zádolí, Zálší už znají nové zastupitele. Ve většině z nich kandidovala zpravidla jedna volební strana, s výjimkou Čenkovic nebo Verměřovic, kde drtivě zvítězila KDU-ČSL, sociální demokraté v obci nezískali v jedenáctiletém zastupitelstvu ani jediný mandát.

15:45 Sčítání hlasů pokračuje. Podívejte se do naší fotogalerie ze ZŠ Gorkého v Pardubicích.

15:18 Orlickoústecko: Volební účast v Ústí nad Orlicí byla už hodinu před uzavřením volebních místností téměř stejná jako před čtyřmi roky. V sobotu v jednu hodinu odpolene dosáhla 43 procent. Nejvíce, bezmála 56 procent voličů, přišlo k hlasování v Černovíru, naopak nejméně, něco málo přes 29 procent, v okrsku číslo jedna na ústecké radnici. Přes 50 procent voličů zaznamenala komise v jídelně Centra sociálních služeb na Štěpnici. V komunálních volbách v Ústí kandidovalo deset volebních stran, lidé mohli vybírat z 251 kandidátů.

15:13 Chrudimsko: Jsou tu první výsledky komunálních voleb z nejmenších obcí na Chrudimsku. V Načešicích postavilo jedinou kandidátku SNK obce Načešice – Licomělice, které tak bude na základě dokončeného sčítání po čtyři roky vládnout zdejšímu obecnímu úřadu. Obec Trojovice zase budou řídit lidé kandidující za KDU-ČSL.

15:06 Chrudimsko: Z Chrudimska přicházejí první volební výsledky. Ty se prozatím týkají jen senátních voleb. Po sečtení necelých dvou procent lístků vede kandidát KDU-ČSL Daniel Herman se 17,85%. Druhá Lucie Orgoníková má 16,66 %.  Jsme ovšem teprve na samém počátku sčítání.

14:00 Volební místnosti se právě uzavřely, komise se pouští do sčítání hlasů.

12:20 Pardubicko Volí se i v menších obcích na Pardubicku. Například v Srchu nedaleko Pardubic volební účast, podle odhadu komise krátce před polednem, překročila třetinu oprávěných voličů. 

11:04 Orlickoústecko, Svitavsko: Během pátečního odpoledne přišlo v Moravské Třebové na Svitavsku k volebním urnám pouhých 27 % oprávněných voličů. Podobné to bylo v Ústí nad Orlicí. Po prvním dnu odvolilo v sedmnácti okrscích ve městě 30 % obyvatel, konkrétně 3500 voličů. Kolem třiceti procent voličů zamířilo do volebních místností v osmi okrscích rovněž v Lanškrouně. Před čtyřmi lety volební účast ve městě dosáhla téměř 46 %. Včera odpoledne v České Třebové odevzdal svůj hlas v komunálních volbách i hejtman Pardubuckého kraje Martin Netolický.

10:45 I energetici mají kvůli volbám pohotovost. „Pracovníci ČEZ Distribuce ze Skupiny ČEZ, která působí na území 11 krajů, přijali opatření, díky kterým by měl být zajištěn zdárný a bezproblémový průběh komunálních voleb a voleb do Senátu. Společnost zrušila v termínu voleb plánované odstávky elektřiny a posílila počty pracovníků jak v terénu, tak i na call centru a dispečinku pro nenadálé poruchy způsobené nepříznivým počasím,“ sdělila Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí skupiny ČEZ. Připraveny jsou i zvláštní krizové linky pro případ výpadku elektřiny.

10:22 Svitavsko: "Pokud má občan (volič) již neplatný občanský průkaz, lze z důvodu konání voleb požádat o tzv. rychloobčanku s platností jeden měsíc. K jejímu vystavení je nutné předložit 2 průkazové fotografie. Občanský průkaz je poté vyhotoven na počkání přímo na Městském úřadu – provozní doba je v době voleb shodná s otevírací dobou volebních místností. Tj. pátek 14 – 22 h, sobota 8 – 14 h," uvedla Eva Klimešová z Městkého úradu v Poličce. 

8:56 Jaká byla atmosféra v jedné z volebních místností v Hlinsku? Nahlédněte do naší fotogalerie.

8:00 Začal druhý den voleb. Volební místnosti budou otevřeny do 14 hodin.

Pátek 5. října

22:00 První volební den je za na námi. Volební místnosti se otevřou zase v sobotu v osm hodin ráno.

21:39 Orlickoústecko: Do volební místnosti na základní škole Dobrovského v Lanškrouně chodili první voliči už od odpoledne. Volby probíhají hladce, bez incidentů.

První voliči ve volební místnosti na základní škole Dobrovského v Lanškrouně.Zdroj: Deník / Jiří Šmeral

21:27 Orlickoústecko: Ve Studeném nedaleko Jablonného nad Orlicí se volí sedm zastupitelů. Jak informují na Facebooku, ze 147 voličů v obci do pátečních 20 hodin odvolilo 64 občanů.  (Foto: archiv obce)

Ve Studeném nedaleko Jablonného nad Orlicí se volí sedm zastupitelů.Zdroj: Archiv obce

20:54 V některých obcích se volí na hodně netradičních místech, třeba v bývalém kadeřnictví. Na další zajímavá místa se můžete podívat v naší fotogalerii.

20:00 Chrudimsko: Volí se i v menších obcích na Chrudimsku. Krátce před osmnáctou hodinou odvolilo v Běstvině 20 % oprávěných voličů, v Kněžicích (k šesté hodině večerní) 31 %. 

19:38 Úkol při volbách dostali také policisté. „Ve zvýšené míře mají za úkol dohlížet na veřejný pořádek v blízkosti volebních místností,“ komentuje mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Na celém Pardubicku ani na Chrudimsku zatím volby narušeny nebyly. „Do devatenácté hodiny neevidujeme v souvislosti s volbami žádnou událost, u které by policisté museli zasahovat,“ dodala Eva Maturová.

S volebními komisemi jsou v kontaktu také policisté. Hlídají případná narušení veřejného pořádku nebo průběhu voleb.Zdroj: DENÍK

19:00 Svitavsko: Ve Vísce u Jevíčka se letos nevolí. Nejsou kandidáti. Obec je jedinou v Pardubickém kraji, volby se v ní uskuteční až za rok. Více čtěte v našem článku ZDE

17:05 Pardubicko: V Litošicích volí ve volební místnosti, která je provoněná kouřem. Ve čtvrtek zde totiž vypukl požár ve sklepě kulturního zařízení, kde se volby konají. Ve stejném objektu je i místní hospoda a hasičská zbrojnice. Volby de facto hospodu a zbrojnici uchránily. Kdyby se totiž majitel objektu nepustil do volebních příprav, malér mohl být na světě. Více čtěte v našem článku ZDE

15:41 Chrudimsko: K zajímavé situaci došlo při sestavování kandidátky v Bítovanech. Vedení obce tam z různých osobních i profesních důvodů už nechtělo v práci pokračovat a dlouho se zde nedařilo najít možné nástupce. Místní sdružení nezávislých kandidátů nakonec sestavilo kandidátku s šesti ženami a jediným mužem. „Většina chlapů se zřejmě spokojí s kritizováním věcí v hospodě,“ glosuje situaci končící starosta Jaromír Pražan.

15:30 Na většině míst okresů Chrudim a Svitavy vybírají voliči také své senátory. V Chrudimi je čtrnáct kandidátů do senátu, v okrese Svitavy z devíti.

14:10 Pardubice: Volební místnosti se otevřely i v krajském městě v Pardubicích.

Volby 2018 v Pardubích.Zdroj: DENÍK/Jiří Sejkora