Dveře skladu v Ostřešanech se v posledních dnech netrhnou. Pro jablka si sem jezdí desítky lidí denně. „Jezdíme sem každoročně. Já tedy jen nosím bedýnky do auta a pak jablka doma jím, odrůdy vybírá moje partnerka,“ říká Petr Marek z Pardubicka.

Plnou přepravku ke kase nese také Luboš Vyhnálek. „Beru minimálně dva druhy. Moji rodiče mají rádi sladké rubíny, ty ale musíme do zimy sníst. Takže vyberu ještě něco, co vydrží i na příští rok,“ popisuje Vyhnálek a na váhu pokládá první ze tří zelených bedýnek.

Větší úroda

Za jablka nejvyšší kvality v Ostřešanech lidé zaplatí 22 korun za kilo, stejně jako minulý rok. Zdražovat tu letos nemuseli. „Nepřišly žádné kroupy a počasí vcelku přálo růstu jablek. Co se týká úrody, je dokonce větší než v loňském roce,“ vysvětluje předseda představenstva Agrospol Hostovice Josef Mlateček.

V Ostřešanech pěstují jablka na ploše 35 hektarů. Sady jsou umístěny na konci Ostřešan směrem k Tuněchodům.

Lidé tu pořídí i výrazně levnější jablka. „Kusy nižší kvality, které jsou dobré třeba na štrúdl, u nás prodáváme za 12 nebo 6 korun za kilo,“ upozorňuje Mlateček s tím, že k sadům o rozloze 35 hektarů letos pořídili také speciální třídičku. „Koupili jsme ji za 960 tisíc korun. Třídí jablka přes kameru. Všímá si velikosti, vyhodnocuje poškození i barvu. Netřídíme ale pro marketing a takzvaně na oko. Přebíráme tak, aby na jablkách nebyla žádná poškození,“ dodává Mlateček.

Pro taková jablka si do Ostřešan přijel také Josef Krupka. „Část dám manželce do štrúdlu, trochu sníme a uděláme kompot a dost jich dám také zvířatům,“ říká Krupka.

Konkurence? Polsko

Podle předsedy Agrospolu Hostovice letos zákazníků neubylo a lidí si pro jablka jezdí stále stejně. „Dokud tu nebudou jablka z Polska, která se prodávají pod cenou, zákazníky mít budeme,“ uvádí s tím, že díky dobré úrodě budou prodejní sklady v Ostřešanech otevřeny určitě do března a dost možná i do dubna. „Nechceme se chválit, ale kvalita jablek je tu skutečně dobrá. Faktorů je více, jablka nepotrháme, ale necháváme je dozrát. Zůstávají v chladicích boxech, udržujeme ideální teplotu,“ dodává Mlatečka.