„Tento program posílí investiční možnosti našich nemocnic a pomůže vylepšit jejich prostředí," uvedl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví. V Orlickoústecké nemocnici byly schváleny úpravy v pavilonu interny a také výměna čtyř výtahů. V rámci programu MZ 50 si polepší také neurologie. Interní oddělení čeká úprava podlah, chodeb a veřejných prostor. Dokončena bude i rekonstrukce dvanácti pokojů, které budou mít vlastní sociální zařízení.

ProjektyFetální monitor STAN
Cena přístroje: 800 tisíc Kč
č.ú.: 257730877/0300,
v.s. 538100
Jícnová echokardiografie
Cena přístroje: přes 1,5 mil. Kč
č.ú.: 257730877/0300,
v. s. 501400

O vylepšení přístrojové vybavenosti nemocnice se letos opět postarají také sponzoři prostřednictvím Nadačního fondu S námi je tu lépe!
Od loňského podzimu se sbírají finanční prostředky na dva projekty. Primář gynekologicko – porodnického oddělení Dionýz Zakál by oddělení rád dovybavil fetálním monitorem STAN. „Fetální monitor s funkcí STAN nám umožní snímat EKG ještě nenarozeného plodu, to je naprosto zásadní a vypovídající o stavu srdce, podle toho můžeme usuzovat riziko míry ohrožení plodu nedostatkem kyslíku," vysvětluje primář přínos přístroje v hodnotě kolem 800 tisíc korun. Projekt jícnové echokardiografie za více než 1,5 milionu by byl přínosem pro pacienty s onemocněním srdce. Jde o ultrazvukové vyšetření, při kterém se zavádí echokardiologická sonda do jícnu a žaludku, tím se získává záznam o anatomii a funkčních vlastnostech srdce.

Příspěvky na projekty se díky štědrým sponzorům začínají na účtu pomalu navyšovat. Dosud se podařilo shromáždit na: jícnovou echokardiografii 140 000 Kč a na fetální monitor STAN 23 200 Kč. Na projekty je možné přispívat na účet: 257730877/0300.

Endoskopická věž už slouží na ORL

Ústí n. O. – Ještě loni v květnu bylo pořízení špičkové techniky na ORL oddělení Orlickoústecké nemocnice pouze projektový záměr Nadačního fondu S námi je tu lépe! Dnes, díky sponzorům ze spádové oblasti nemocnice, je tato špičková technika již součástí vybavení ORL oddělení.
Nové know – how
Nová diagnostická technika za více než 1,3 mil. Kč umožňuje nejvyšší možnou úroveň zobrazení, a tedy i detekci patologických nálezů při vyšetřování nosních dutin, nosohltanu, hltanu, dutiny ústní, hypofaryngu a hrtanu včetně otoskopické diagnostiky patologie zvukovodu.
Každé takové nové zařízení vyžaduje i nové know – how, včetně inovace vyšetřovacích postupů. Z tohoto důvodu se primář ORL oddělení Josef Hájek zúčastnil v závěru minulého roku třídenního certifikovaného kurzu na ORL klinice fakultní nemocnice v Brescii v severní Itálii a získané poznatky a zkušenosti již přenáší do svého týmu.
„Nadační fond S námi je tu lépe! opět pokročil v naplnění cílů svého poslání a realizací projektu Endoskopická věž pro ORL se oddělení ORL Orlickoústecké nemocnice stalo prvním takto moderně vybaveným pracovištěm v rámci Pardubického kraje," dodal Josef Hájek.