V podzemním zdroji, ze kterého jsou obce zásobovány, totiž vody razantně ubylo. Přispělo k tomu i její masivní odčerpávání pro napouštění bazénů a zalévání zahrad v horkých dnech. Až do konce června proto místní musí plýtvání vodou pro tyto účely omezit.

Podle ředitelky divize vodohospodářské služby společnosti Tepvos Ivety Doležalové je však již nejhorší situace zažehnána a zdroj už se opět pozvolna plní. „Vrt měl sníženou vydatnost a jeho přítoky byly vyschlé, avšak i tak by dokázal pokrýt běžnou potřebu domácností. Nicméně napouštění bazénů a zalévání zahrad ve spojitosti s tímto suchem je problém," vysvětluje Iveta Doležalová a dodává: „Boom v napouštění bazénů skončil minulou neděli, horší výsledky jsme zaznamenali i tento týden, ale situace už se zlepšuje."

Výrazný úbytek vody ve vrtu zaznamenali vodohospodáři už ve středu 3. června. Rizikový stav, kdy hrozilo vyčerpání vrtu, pak vygradoval za několik dní, na počátku parného víkendu: „Operativně jsme situaci řešili navážením pitné vody autocisternami o objemu 2,5 m³ z vodovodu Ústí nad Orlicí," uvedla.

Opatření vodohospodářského úřadu však platí až od začátku tohoto týdne. Společnost Tepvos dodržování nařízení, pod pohrůžkou pokuty, průběžně kontroluje.

„Vlastnické právo je nedotknutelné, takže vstupování na pozemek bez vědomí vlastníka nám nepřísluší. Opakovaně jsme ale projížděli po obci a dívali se, zda k napouštění bazénů nedochází. Víceméně jsme zjistili, že bazény už jsou napuštěné a množství vody se i vlivem počasí zlepšuje," říká Iveta Doležalová.

Podle ní by se však i po odeznění krátkodobé krize mohlo stát, že se v důsledku sucha bude vrt rychleji vyčerpávat znovu, proto zvažují další možnosti, jak plnohodnotné zásobování obcí pitnou vodou zajistit. „Máme připravenou investiční akci, nikoli však do zdroje, protože si nejsme jisti dostatečným množstvím a dostatečnou kvalitou vody. Proto plánujeme zkapacitnění vodojemu Knapovec, kdy místo původního vodojemu o objemu 40 m³, bude postaven vodojem o objemu dvakrát 75 m³. Když by chyběla voda ve zdroji, tak můžeme tím pádem mít naakumulovaných až 150 m³ vody. Již bylo vydáno stavební povolení a budeme se snažit získat finanční dotaci."

Je nutné se s vodou
 naučit šetřit

Se skutečností, že kvůli dlouhým obdobím sucha bude komplikací v souvislosti se zdroji pitné vody přibývat, bychom měli podle hydrogeologa Svatopluka Šedy do budoucna počítat: „Musíme se připravit, že extrémní sucha budou, a budou, v důsledku klimatických změn, čím dál častější. Tím pádem rostou i nároky na to, jak s vodou budeme dál zacházet. Nejsme na to zatím moc připraveni, protože se tím příliš nezabýváme," uvažuje.
Připouští však, že jsou v republice místa, kde se s vysycháním podzemních zdrojů reálně potýkají už nyní: „Naštěstí žijeme v oblastech, kde nedostatek vody není tak katastrofální jako třeba na jižní Moravě, kde je teď s vodou situace kritická. Přesto to neznamená, že můžeme zůstat v klidu."

Vodovody na území Ústí nad Orlicí

Tepvos provozuje v katastru Ústí nad Orlicí 2 vodovody:

1) Vodovodem Ústí nad Orlicí je zásobováno cca 14 000 obyvatel.
2) Vodovodem Knapovec – Dolní a Horní Houžovec je zásobováno cca 400 obyvatel.

Problém se vyskytl pouze na vodovodu Knapovec – Dolní a Horní Houžovec, který zásobuje místní části Ústí nad Orlicí pitnou vodou. Do budoucna chce společnost najít vhodné, ekonomicky přijatelné řešení a přepojit místní části Knapovec, Dolní a Horní Houžovec na vodovod Ústí nad Orlicí.