Krásné páté místo

V konkurenci 263 gymnázií z České a Slovenské republiky obsadili neuvěřitelné 5. místo.

Soutěž spočívá v poznávání českých a slovenských dějin, každý rok se pořadatelé zaměřují na určitý úsek historie. Téma letošního XXIV. ročníku pokročilo o další dějinnou etapu, a tak se tentokrát dostalo na řadu období „Protektorátu a samostatného Slovenského štátu", tedy roky 19391945 v Československu.

Roční příprava

S jakými pocity se soutěžící potýkali? Helča se prý soutěže trochu obávala, avšak zároveň byla zvědavá na otázky. „Přímo v soutěži ale byla jistota u mnoha úkolů asi ten poslední pocit," směje se. Luboš k tomu dodává, že snadné zadání rozhodně nečekal: „V této soutěži si člověk není nikdy jistý. Test se totiž může týkat čehokoliv, co se stalo v letech 1939 1945." Letos třeba měli účastníci vysvětlit pojem Tehelné pole (= fotbalový stadion v Bratislavě, pozn. red.).

Na soutěž se studenti připravovali téměř rok a chebského finále se nezúčastnili poprvé. I přesto je ledacos zaskočilo. „Příjemně mě překvapili lidé, kteří byli pozváni jako hosté. Například jedno z přeživších lidických dětí paní Marie Šupíková. Na přivítání prezentovali její příběh, a tak jsme si živě představili hrůzy, které se tehdy odehrávaly. Kromě toho mě spíše zarazil velmi krátký časový limit, padesát otázek na dvacet minut je opravdu stresující množství," říká Helča. Nakonec naše reprezentanty naštěstí mile překvapil též výsledek páté místo v mezinárodní konkurenci, to už stojí za to. „Umístit se v první desítce v tak prestižní soutěži je prostě úžasné. To vše ještě umocňoval fakt, že jsme si každý domů vezli 11 knih," shrnuje Luboš.

Píle a houževnatost

Úspěch studentů je cenný jednak pro velikou konkurenci, s níž se museli utkat, jednak pro množství informací, které o naší minulosti dokázali vstřebat. Za jejich píli a houževnatost jim proto patří upřímný obdiv.