Ze Společenského domu, který dříve sloužil a zase bude sloužit jako kulturní dům, zůstala po demolici sálu a hotelu jen jeho historická část, Langerova vila z konce 19. století. Při vyklízení objektu se tu našel starý trezor a v Lanškrouně teď řeší, co ukrývá.

Od trezoru značky Becher a Hildesheim Wien, který zůstal v bývalé kanceláři ředitelství Společenského domu, se totiž nenašly klíče. Zřejmě je už neměli ani dřívější provozovatelé.

„Může tam být zajímavý obsah, nebo také nic," přemýšlí o obsahu uzamčené schránky starosta Lanškrouna Radim Vetchý. Také je zvědavý a chce znát odpověď na otázku, co je vlastně uvnitř.

Město prostřednictvím oddělení majetku oslovilo speciálního zámečníka, který za přítomnosti zástupců města a úředníků trezor odemkne. Stane se tak ve středu 19. dubna dopoledne. Odborník na trezorové zámky Josef Radl už ale anoncoval, že pod ruce mu nikdo koukat nebude.

Otevírání trezoru

„Z bezpečnostních důvodů nebude nikdo z přítomných sledovat způsob otevírání trezoru. Bezprostředně po jeho odemknutí pořídíme videozáznam z otevření trezorových dveří. Po vyjmutí obsahu bude trezor odvezen, zrestaurován a poté se zase vrátí na původní místo," popsal Josef Radl.

Společenský dům prochází rekonstrukcí. Před několika dny si Langerovu vilu a staveniště prohlédli zájemci o účast ve výběrovém řízení na stavbu kulturního domu. Termín pro podání nabídek na dodání stavby skončí 24. dubna. Nabídky poté vyhodnotí komise, která se sejde v první polovině května. Starosta města Radim Vetchý předpokládá, že první vystoupení se v novém kulturním domě odehraje nejpozději v listopadu roku 2018.