Stovky protestujících

Protesty, kterých se podle odhadů účastnily asi čtyři stovky lidí, nemají konkrétního organizátora. Vlna odporu se mezi zaměstnanci zvedla spontánně. Důvodem nespokojenosti je podle účastníků demonstrace mimořádná prémie, jejíž vyplacení firma odmítla. Vedení společnosti ji navrhla odborová organizace.

„Počet vyrobených vozů má v posledních čtyřech letech zvyšující se tendenci a podíl na těchto rekordních výsledcích mají všichni zaměstnanci, i přes zvyšující se nároky na ně kladené,“ sdělil Deníku předseda základní odborové organizace KOVO Karosa Bohuslav Vítek.

Podle vedení společnosti nemají zaměstnanci na vyplacení mimořádné prémie nárok. „Naše společnost tuto odměnu nevyplatila, protože žádná taková odměna nikdy nebyla sjednána. Nápad na vyplacení takové odměny nám byl nedávno přednesen ze strany odborové organizace, a to zcela mimo rámec kolektivního vyjednávání,“ uvedl generální ředitel společnosti Jiří Vaněk.

Odboráři to nepopírají. Pro vyplacení prémie však podle Bohuslava Vítka existují i další důvody. Přestože dosud nebyli úspěšní, nevzdávají se. „Zodpovědnost za odvedenou práci zůstává na dlouhodobě zaměstnaných, zaučených pracovnících. I když odměna není nároková, odborová organizace chce nadále se zaměstnavatelem jednat o jejím vyplacení,“ potvrdil předseda Vítek.

Protesty začaly minulý týden ve středu. Zpočátku měly poklidný průběh. Vedení společnosti pořádá setkání se zaměstnanci, na kterém informuje o průběžných výsledcích roku 2018. Nespokojení zaměstnanci setkání demonstrativně opustili. Tento týden se ale protesty přiostřily. Nespokojenost demonstrovali zaměstnanci před areálem závodu.

Podobný průběh měl protest i ve čtvrtek. Zaměstnanci se krátce po druhé hodině odpoledne sešli před areálem Iveca, na prostranství u silnice I/35, kde asi půl hodiny hlasitě protestovali, pískali a provolávali hesla. Poté se přesunuli přímo před administrativní budovu firmy, kde protest pokračoval.

Ilustrační foto
Choceň vyhlásila boj hazardu

Nespokojení lidé se dožadovali dialogu s vedením společnosti, nikdo z jejích představitelů ale na prostranství před budovu nevyšel. K zaměstnancům krátce promluvil odborový předák Bohuslav Vítek, který shromážděným poděkoval za podporu a ujistil zaměstnance, že odbory budou i nadále usilovat o vyplacení mimořádné prémie. Poté se protestující rozešli.

Zaměstnanci, kteří se protestu zúčastnili, požadavky odborů podporují, trvají ale na tom, že se scházejí z vlastního rozhodnutí. „Protestní akce nejsou díky odborům, ale dělníkům, kteří se semkli. Odborový svaz se s námi pouze svezl,“ řekl jeden z demonstrujících. „Prémie byl pouze návrh odborové organizace za rekordní výrobu a zisky, ale vedení firmy to zamítlo,“ doplnil ho další muž, který si také přál zůstat v anonymitě.

Vedení argumentuje benefity i výší mezd

Vedení společnosti se vyplacení mimořádné prémie brání. Podle Jiřího Vaňka plní společnost všechny své závazky vůči zaměstnancům, které vyplývají z kolektivní smlouvy, řádně a včas. „Kromě řady opravdu nadstandardních benefitů zaručuje i navýšení mezd zaměstnanců,“ připomněl Jiří Vaněk s tím, že platy jsou několik let po sobě pravidelně navyšovány. „Průměrná měsíční mzda významně přesahuje průměrný plat v České republice,“ dodal.

Podle vedení společnosti mohou protesty poškodit hospodářský výsledek a dobrou pověst firmy i zaměstnance samotné. Jednání s odbory i zaměstnanci se přesto nebrání. Na požadavky reagovalo protinávrhem v podobě navýšení příplatků za přesčasové hodiny, sobotních bonusových příplatků a návrhem na vyplacení jednorázového bonusu za letošní rok formou dorovnání rozdílu za navýšení přesčasových a sobotních příplatků těm zaměstnancům, kteří se na práci podílejí.

„K návrhu zaměstnavatele se členové odborové organizace zatím nestaví jednotně, nicméně věříme, že zástupci zaměstnanců pochopí rozsah výhod a využijí předneseného vstřícného návrhu zaměstnavatele,“ uzavřel Jiří Vaněk.

Společnost Iveco, která zaměstnává 3500 lidí, skončila vloni podle roční výše zisku před zdaněním na šestnáctém místě v žebříčku největších firem Czech Top 100. Letošní čísla firma dosud nezveřejnila, tržby i zisk ale šly nahoru. V loňském roce činily tržby 21,7 miliardy a zisk před zdaněním téměř 2,6 miliardy korun.

Zaměstnanci Iveca ve Vysokém Mýtě protestují proti vedení společnosti
Zaměstnanci Iveca už třetí den protestují. Kvůli nevyplaceným prémiím