V obci momentálně probíhá výstavba na dvou místech. Buduje se chodník ve směru na Hejnice - od ulice Spojovací k Urbanově studánce a zahrádkářské kolonii. Práce trvají od začátku prázdnin a podle harmonogramu by měly skončit na začátku října, ale vzhledem k postupu prací se předpokládá dřívější ukončení. „Dotace ve výši jeden milion 245 tisíc od Ministerstva místního rozvoje pokryje 95 procent nákladů. Zpevněná cesta určitě přispěje k bezpečnosti všech účastníků provozu v ulici Hejnická,“ komentoval stavbu starosta Dlouhoňovic Petr Nun.

V současnosti finišují úpravy na druhém místě, na cestě do Písečné. Od května se pracovalo na zemních úpravách stávající vydrolené staré asfaltky a polní cesty od hřbitova k salaši a dále mezi lesem k Písečné. Na území Dlouhoňovic byl položen nový asfaltový koberec, vedle cesty se objevila i krásná zastřešená lavička a základ rozcestníku. Nyní začínají práce na opačné části cesty na straně od Písečné.

„Celá trasa vede po obecní cestě a měla by ulehčit obsluhu pozemků majitelům sousedícím s touto komunikací v celé délce trasy. Nejde o cyklostezku, ale věříme, že po úpravě povrchu ji budou hojně využívat turisté a cyklisté. Jelikož cyklostezka do Písečné ze Žamberka přes Dlouhoňovice nebyla kvůli problémům s pozemky realizována, bude to alternativa cyklostezky. Navíc je připravena i realizace úseku z Písečné od Šušku na Valdštejn. Odtud je připojení na stávající cyklostezku směr Letohrad nebo na Ústí nad Orlicí,“ uvedl v Dlouhoňovickém občasníku starosta Petr Nun.

Adéla Babková Janovská

Vila Marie se skrývala pod lešením.
Vila Marie se dočká nové fasády