Nositele ´červené karty´ bych chtěl upozornit, že jakmile skončím, bude to on, kdo dostane mikrofon a bude moci položit první otázku, respektive vyjádřit první názor. Těším se, že to učiní kultivovaným způsobem, nikoliv neandrtálským výkřikem jako v době, když jsem sem přišel," reagoval na přítomnost kritika prezident Miloš Zeman.

„Nepřijel jsem s panem prezidentem diskutovat, ale přijel jsem mu ´červenou kartou´ sdělit, že se mi nelíbí jeho chování, jeho vulgární vystupování, nelíbí se mi, jak sympatizuje s východoevropskými diktátory, jak samolibě se chová. Myslím si, že to není správné. Žádnou otázku nemám," pokračoval ve výměně názorů Martin Šafr, který se kromě potlesku dočkal i nesouhlasných verbálních projevů. Přesto, jak uvedl, se necítil „v ohrožení": „Ze začátku nějaké poznámky byly, ale necítil jsem agresivní atmosféru."

Další prezidentovi kritici v sále Panského domu rozvinuli ukrajinskou vlajku, někteří přišli s „plackou" v ukrajinských barvách na klopě. O rusko ukrajinských vztazích se však diskutovalo v klidu, bez emocí. Prezident několik minut vysvětloval a upřesňoval své názory.(miš, daf)