Síla i technika

Rolování čili koulení rozměrných balíků slámy po trase dlouhé 222 metrů, která vede po místní komunikaci, je do kopce a má i poměrně záludné zatáčky, není vůbec jednoduché a dává čtyřčlenným družstvům vždy pořádně zabrat. O to víc, že balíky mají zpravidla kolem 250 kilogramů. A dostat je co nejrychleji z místa startu do cíle vyžaduje nejen hodně síly, ale taky správně zvolenou techniku.
Černovírská soutěž v rolování slámy je v Česku ojedinělá, začala se před lety pořádat díky partnerským kontaktům, které udržuje Ústí nad Orlicí s berlínským Neu- köllnem. V této berlínské čtvrti se tradice rolování slámy udržela dodnes a závody se tam konají s velkou slávou pravidelně přímo na náměstí Richardplatz. Zavedeným pravidlem je, že se vítězové z Černovíru této soutěže účastní. A zpravidla tam dosahují skvělých výsledků. Černovírské klání má už také mezinárodní rozměr. Zapojily se do něho totiž i Poláci, loni startovalo také družstvo Neuköllnu, tvořené členy tamního spolku „Popráci".

Je možné se hlásit

Rolování se plánuje na 23. srpen. Jak informoval Matouš Pořický z týmu pořadatelů, stále ještě se přijímají přihlášky. Konat se bude i soutěž dětí – samozřejmě na kratší trati a s menším balíkem.