Už druhé kulaté výročí literární historické a výtvarné soutěže s názvem „Komenský a my“ oslavili v Brandýse nad Orlicí. Do celostátního finále bylo zasláno celkem 231 prací a účastnilo se jí 57 škol. Celorepubliková vzdělávací soutěž vyvrcholila v březnu, kdy do Brandýsa dorazilo na 70 žáků, studentů i pedagogů. „Pro všechny byla připravena spousta vzdělávacích a kulturních akcí. Badatelé byli nadšeni návštěvou Domku na sboru v Kunvaldu a líbilo se vystoupení Kvintetek a mladé ukrajinské houslistky Anabel de Luci,“ uvedl ředitel Základní školy Jana Amose Komenského Miloslav Dušek.

Celou akci si pochvalovali také účastníci z řad pedagogů, kteří se do městečka na Orlickoústecku sjeli. „Soutěž motivuje velké množství učitelů, žáků, studentů i rodin, aby se zabývali vzděláváním a zamýšleli se nad smyslem svých školních let. Fantastické uspořádání a organizace finále mě nadchlo,“ vzkázala pedagožka Jana Válková, která si zároveň odnesla cenu pedagoga.

Ilustrační foto.
Silničáři žádají o stavební povolení dálnice kolem Mýta. Do země se kopne za rok

Letošní finále celostátní soutěže navštívila také někdejší ministryně školství Kateřina Valachová. „Soutěž pomáhá 20 let tento přístup Komenského ke vzdělání šířit. Žáci a studenti díky ní přemýšlí o světě a hodnotách formulovaných Janem Amosem Komenským a zároveň prohlubují své poznání výtvarně, literárně a historicky,“ řekla Valachová, která zároveň pochválila průběh celé akce.

„V Evropě v době postcovidové a válečné tato soutěž a její výročí potvrdila nejen svůj odborný význam, ale především občanský a lidský rozměr. O tom totiž poznání a vědění podle Komenského je,“ dodala Valachová.