David Hynek se záchranářské kynologii věnuje už řadu let, jeho první pes labrador Max nedávno odešel do kynologického důchodu. Německý ohař Darren je jeho nástupcem. „Ohař je hodně hyperaktivní pes, plný energie, těžko spoutatelné. Při výcviku jsme museli tu jeho energii zkrotit a nasměrovat správným směrem. Teď je to pes, který věřím plnohodnotně nahradí Maxe při ostrých nasazeních. Je to velice rychlý pes, dobře motivovaný, tu práci dělá se srdcem a s chutí,“ popsal Hynek svého parťáka.

Pořídit si psa – záchranáře se před lety rozhodl na základě poptávky krajského ředitelství, kdy při mimořádné události nebyl v oblasti dostupný záchranářský pes s atestem a kynologie byla jeho srdeční záležitost.
Do Libanonu odletěl český USAR tým. "USAR tým je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů. Veškeré vybavení, které je na palubě letadla, váží 4,5 tuny,“ informovala tisková mluvčí HZS ČR Nicole Studená.

Vedle lezeckého vybavení s sebou záchranáři odvezli motorové pily, rozbrušovačky na kovy, zdivo a beton, vrtačky, sbíječky, hydraulické stojky, ale také kvalitní přístroje na vyhledávání zavalených osob (echolokátor, bioradar, štěrbinové kamery…) a hydraulické nářadí na vyprošťování zraněných z dopravních prostředků.

Kruhová výtopna v Chocni při otevření veřejnosti v roce 2017.
Ministerstvo rozhodlo. Výtopna v Chocni je kulturní památkou