„Referendum představuje nejpřímější nástroj demokracie v naší společnosti. Nevolíme v něm žádné zastupitele, poslance ani senátory, ale vyjadřujeme se přímo ke konkrétní otázce. Nevybíráme si ty, kteří za nás mají rozhodovat, ale sami přímo rozhodujeme. Proto se referendum označuje jako nástroj přímé demokracie. Otázka hazardu je komplikovaným tématem a i proto se naši zastupitelé obracejí na nás, abychom si sami rozhodli, jak s ním chceme v našem městě naložit. Ať již výsledek dopadne jakkoliv, jedná se o skutečný svátek demokracie, kterého si je třeba vážit. Jedinou možnou prohrou by tak bylo, pokud bychom jej neslavili, svých práv nevyužili a k otázce hazardu se nevyslovili," píše v materiálu vydaném ústeckým spolkem SPOUSTI jeho člen Robert Osman.
Zelenou referendu dalo ústecké zastupitelstvo, které jeho konání ve dnech komunálních voleb i znění otázky schválilo na svém jednání 8. září. Byl to rozhodně úspěch odpůrců hracích automatů ve městě, kteří se sdružili v iniciativě Hazardu stop. A automatů není v Ústí nad Orlicí rozhodně málo, v místních hernách je jich kolem 180.
Uskutečnění referenda klade nemalé nároky na organizaci. Hlasování se koná souběžně s komunálními volbami, ovšem má samostatné volební místnosti, odlišné komise i odlišné volební urny. „Zvládnout referendum v termínu konání komunálních voleb jsme schopni organizačně i technicky. Vlastně jsme s jeho přípravou začali již v červnu," ujistil minulý měsíc starosta Petr Hájek.

„Otázka je postavena na nulové toleranci, lidé, kteří řeknou ano, souhlasím, budou souhlasit s tím, aby město vyhláškou ukončilo provoz hracích automatů. V případě úspěchu odpůrců se dá očekávat, že herny z města zmizí do roka, ministerstvo financí je na to připraveno," řekl tento týden aktivista Hazardu stop Daniel Dostrašil.

Otázka zní:
„Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo města v rámci své samostatné působnosti zakázalo provozování sázkových her podle § 2 písm. e), g), i), l), m) a n) zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o loteriích") a loterií a jiných podobných her podle § 2 písm. j) a § 50 odst. 3 zákona o loteriích, tj. zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů, lokálních i centrálních loterijních systémů a jiných podobných přístrojů (dále jen „výherní hrací zařízení") na území města Ústí nad Orlicí včetně městských částí Hylváty, Kerhartice, Knapovec, Dolní a Horní Houžovec, Černovír, Oldřichovice?"

I Jablonné má za sebou referendum

Otázka, zda by město mělo prodat pozemek pod autobusovým nádražím pro stavbu Penny Marketu, názorově rozdělovala Jablonné nad Orlicí. Tečku za  několikaměsíční místy bouřlivou diskuzí udělalo vloni  v březnu  místní referendum. Jeho výsledek byl těsný.  Pro prodej se vyslovilo 618 lidí, proti jich bylo  689.

Zároveň s volbami vyplňovali anketu

Nikoliv s referendem, ale s anketou spojil volby do krajského zastupitelstva v říjnu roku 2012 Letohrad. Voliči tehdy vyplněním anketních lístků projevovali svůj názor na zásadní investice ve městě. Z 2366 lidí, kteří dorazili k volbám, jich anketní lístek odevzdalo 1590. Největší prioritu tehdy dostala rekonstrukce Domu kultury (na snímku), s odstupem následovala rekonstrukce koupaliště nebo ekoareál Letohrad.