Pastviny – Zhruba padesát objemných pytlů nejrůznějších odpadků, ovšem taky shnilá pramice, pneumatiky, židle či lyže… takový byl „úlovek" těch, kdo se v sobotu zapojili do projektu Čisté Pastviny.
Úkol pro účastníky akce zněl jasně: uklidit pláže, vstupy do vody, dno na plážích a také bezprostřední okolí údolní přehrady, která je vyhledávaným rekreačním střediskem. Z bezesporu užitečné akce se pomalu stává tradice. Koná se jednou za dva roky, letos se uskutečnila popáté. Do úklidu se zapojilo na pět desítek nadšenců. „Letos se nám vedle stálých účastníků podařilo ´zburcovat´ i další složky. Takže vedle vodních záchranářů, policistů, profesionálních hasičů, potápěčů, lidí z Povodí Labe a dětí ze škol v Klášterci a Pastvinách tu při úklidu jsou také členové pastvinského ski klubu, místní vodáci nebo děti z domova v Čermné. S účastí jsem rozhodně spokojený, už jen s ohledem k tomu, že ráno bylo hodně špatné počasí a měl jsem obavy, že se nás sejde jen pár skalních," informoval Orlický deník Oldřich Houdek, šéf vodní záchranné služby na Pastvinách.
Počasí se ale naštěstí nakonec umoudřilo, a tak se mohl úklid rozběhnout naplno. Hladinu přehrady křižovalo pět motorových člunů, „mokré" týmy čistily zejména dno na plážích, „suché" týmy se soustředily na břehy a okolí přehrady, v některých místech museli pod hladinu potápěči.

„Hlavně břehy a hladinu čistíme v rámci svých možností každoročně, projekt Čisté Pastviny připravujeme jednou za dva roky. A úklid je rozsáhlejší. Vedle pláží, dna, břehů přehrady se snažíme čistit i vodní zdroje, okolí cest, parkoviště," upřesnil Oldřich Houdek. Jak dodal, pevně věří, že se podaří pro další ročníky projektu získal i další spolupracující subjekty. „Záměrem je zapojit zejména mládež. Už teď je to tak půl na půl, ale byl bych rád, kdyby dětí v poměru k dospělým ještě přibylo, přivítali bychom účast dalších škol z okolí," prohlásil vodní záchranář.
Nejvíc bylo lahví, „petek" a kelímků
Mezi dobrovolníky, kteří vyzbrojeni rukavicemi a plastovými pytli procházeli pláže a okolí přehrady, byla i skupina žáků Základní školy v Klášterci nad Orlicí s učitelkami Yvonou Frankovou a Soňou Jindrovou. Zajímalo nás, proč přišli školáci uklízet, co všechno posbírali a jak se podle jejich názoru chovají návštěvníci Pastvin. „Myslíme si, že je to dobrá a užitečná akce. Určitě máme z toho, že jsme pomohli, dobrý pocit. A přijdeme rádi pomoci i příště. Čistili jsme břehy od základny vodních záchranářů až po Šlechtův palouk. Naplnili jsme osm pytlů odpadky, sebrali jsme mimo jiné i hodně lahví od alkoholu. Myslím si, že zvlášť mladší návštěvníci přehrady se tu někdy chovají jako čuňata, měli by o tom, co dělají, víc uvažovat," řekla za klášterecké školáky Denisa Obermajerová.
„Přišel jsem dnes uklízet jako člen pastvinského ski klubu, ale také jako občan Pastvin. Uklízeli jsme břeh od vodní záchranné služby k mostu. A našli jsme toho poměrně dost. Naplnili jsme všechny pytle, které jsme měli, bylo jich osm. Vesměs to byly flašky, hodně kelímků od pití, hodně ´petek´ a dalších plastových obalů. Větším úlovkem pak pro nás byl rezatý sud kousek nad vodou v hodně prudkém a nedostupném místě. Vůbec nechápu, jak se tam dostal," svěřil se jeden z místních dobrovolníků Honza Škůrek a dodal: „Myslím si, že tahle akce je super. Jsme Pastviňáci, chodíme k vodě, chodíme plavat, jezdíme na lodích. A hrozně nás štve, když vidíme nepořádek, který tu je."
A jak on vidí chování lidí na Pastvinách? „Je to různé. Určitě je rozdíl mezi těmi, kdo jsou místní, a těmi, kdo sem jen najíždějí. Hodně mě překvapuje to, že tu paradoxně zůstává dost nepořádku po rybářích. Kolikrát vidím, že někde sedí rybáři, přijdu po nich a najdu tam ´petky´ od piva, igelitové obaly od krmení a další věci. U rybářů mě to mrzí, měli by mít přece vztah k přírodě. Těm, kdo se neumí chovat a dělají tu nepořádek, bychom chtěli vzkázat, ať sem radši nejezdí, takové rekreanty tu nepotřebujeme."
„Je hrozné, jak se někdy chovají i lidé v autech. Jsou případy, kdy vyhazují odpadky kolem vody přímo z oký- nek. Mám tu chatu a vidím to dost často. Člověk by nevěřil, co všechno jsou schopní vyházet přímo z aut, na parkovištích, do příkopů, kde se jen dá," přidal se další „skiklubák" Zdeněk Frank .
Mezi pastvinskými uklízejícími padla i štiplavá poznámka, na které určitě něco je. „Uklízet bychom nahnali i zdejší hospodské, hoteliéry a provozovatele občerstvení. Vždyť všechny ty kelímky, které se všude válejí, jsou vlastně jejich…" Co k tomu dodat?