„Petice totiž reaguje na pár konkrétních hlasitých odpůrců v našem zastupitelstvu, kteří z přirozených úvah dělají kauzy a situaci rádi dramatizují a blokují," nechal se slyšet a dodal, že rozšíření parkovacích ploch je určitě potřeba. „Zřízení nového parkoviště v lokalitě mezi zámkem a starou mlékárnou tedy podporu radnice vždy mělo a má," zdůraznil starosta.

OBAVY OPOZICE

Proti je například opoziční zastupitelka Dagmar Bláhová. Obává se, že jakmile radnice postaví u zámku parkoviště, nebudou zastupitelé v budoucnu bránit dalším záborům parku pro jiné účely, než je odpočinková plocha. „Chceme uchránit park, ne z něj ukrajovat. Před pár lety tu zase byla petice opačná, která parkoviště odmítala," uvedla. „Snahou je i maximálně šetrné zasazení nových parkovacích míst do stávající vzrostlé zeleně!" kontroval Ladislav Valtr.

Na jaře se městu podařilo po několika letech odhlasovat změnu územního plánu. Ten předtím parkoviště nepovoloval, pozemek byl určen pro zeleň.

Zastupitelka Bláhová však podporuje zřízení parkoviště u technických služeb asi sto metrů od zámku. Na příjezdové cestě k budově už motoristé často parkují. Lidé také podle ní mohou odstavit auto přes silnici u parku Peliny nebo u domu dětí a mládeže a dojít na zámek pěšky.

„Parkování u technických služeb je varianta B. Ale jednak tam není moc místa, a také bychom museli změnit územní plán, čímž by se plány postavit parkoviště zase oddálily," řekl Valtr.

SIGNÁL OD VOLIČŮ

Iniciátorem petice je ředitel místní základní umělecké školy Jiří Kopecký, který přiznal, že krátkou dobu trvání petice zvolil úmyslně, aby se ukázalo, kdo má zájem se k otázce parkování vyjádřit. „V srpnu jsem odhadoval, ze by se k petici mohlo kladně postavit kolem 1000 signatářů, aby skutečně taková akce měla smysl," podotkl a dodal, že v tomto směru je spokojen. Nyní s peticí zamíří na zastupitelstvo města, které se koná 30. listopadu. „Zastupitelé patrně jen vezmou na vědomí výsledek petice a mně přijde stručné vyjádření, nicméně politická reprezentace města bude mít od svých voličů jasný signál o nedostatečné obslužnosti jedné z důležitých institucí," nastínil předpokládaný vývoj Jiří Kopecký.

„Nedělám si iluze, že by tato petice, kterou podepsalo téměř tisíc zdejších lidí, nějak pohnula názory té ´aktivní destruktivní menšiny´, ale mohla by napomoci k ukončení diskuzí a jasnému rozhodnutí v dané věci," konstatoval starosta.

Kromě petice budou zastupitelé řešit ještě jedno důležité téma: změnu na postu starosty města. Ladislav Valtr je totiž nově zvoleným krajským radním, Choceň tak po dvou letech od komunálních voleb čeká změna starosty.