Vlakové nádraží v Chocni je jedním z významných uzlů na trati mezi Prahou a Českou Třebovou. Zatímco prostory nádraží se před více než deseti lety dočkaly modernizace, okolí přednádraží a přilehlého parkoviště svítá naděje na revitalizaci v letech nejbližších. „Na podzim jsme začali výběrem architekta pro zpracování variantních návrhů řešení daného prostranství," uvedl starosta Chocně Ladislav Valtr s tím, že nakonec byl vybrán architekt Tomáš Slavík.

Mají tři varianty

Architekt městu navrhl tři základní alternativy. „Ty budou nyní zvažovány s cílem ´odladění´ jednoho konkrétního zadání pro další etapu projektové dokumentace," dodal starosta. Návrhy jsou uvedeny na webu města a město nyní nabízí občanům možnost se k variantám vyjádřit. „Rád bych, aby se souběžně již v této fázi zapojila i širší veřejnost," vyzývá Choceňské k aktivitě starosta.

Stávající stav je totiž nevyhovující. „A to z hlediska dopravního, prostorového i bezpečnosti. Řešení zohledňuje kulturní hodnoty prostoru, potenciál a atraktivitu místa, a to vše provazuje s požadavky technickými. Studie ve variantách ukazuje jak různé přístupy pojetí prostoru a dopravního řešení, tak i ekonomičnost a efektivitu řešení," uvedl v úvodu svých návrhů architekt Tomáš Slavík.

Město také upozorňuje, že součástí budoucího řešení lokality je i dříve zamýšlené odstranění nevzhledného objektu u nádraží, který je v majetku Českých drah. S jeho demolicí se však vyčkává, demolice zahrnutá do cílové zakázky by mohla vyjít levněji, druhým důvodem je snaha předejít parkování na blátě. Práce by podle plánů měly být zahájeny na konci příštího roku.