Rozhledna na Mariánské hoře vyrostla v blízkosti poutního kostela, stojí na horizontu kopce nad Horní Čermnou. Už má i jméno: Mariánka. Staví ji obec Horní Čermná v rámci projektu „Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis". Stavba bude stát zhruba 3,5 milionu korun, z toho devadesát procent nákladů je hrazeno z evropských fondů. „Stavební práce mají skončit patnáctého srpna, se slavnostním otevřením rozhledny počítáme šestého září," uvedla starostka obce Hana Motlová. Doprovodný program se připravuje, jeho součástí má být turistický pochod a rockový festival.
Hlavními konstrukčními materiály nové rozhledny jsou dřevo a kámen, točité schodiště je z oceli. Vyhlídková plošina leží ve výšce 18,8 metru nad terénem. Rýsuje se již i zázemí pro turisty, které bude tvořit dřevěný přístřešek pro posezení, bude zde i sklad materiálu.
Rozhledna bude bez obsluhy a volně přístupná. „Návštěvníci se budou muset řídit provozním řádem," dodala Hana Motlová.
Návštěvní řád Mariánky bude určovat hodinu, do které je možné rozhlednu navštívit, nebo počet osob, které smějí na nové vyhlídkové místo vystoupat. Turisté budou mít z vrcholu skvělý výhled na všechny světové strany. Vidět budou Orlické hory, Suchý vrch i město Lanškroun a jeho okolí, za dobré viditelnosti i Krkonoše. K nové rozhledně se dostanou po nezpevněné cestě, která je napojena na silnici III/311117. 

Rozhledna na Mariánské hoře - vizualizace.