Ačkoli venku to na jaro příliš nevypadá, meteorologové na víkend slibují příznivější teploty, než byly o tom minulém. Toho se chystají využít milovníci turistiky, kterým odstartuje letošní turistická sezona. Sobotní zahájení nese název Buďte vítáni v královském věnném městě Vysoké Mýto.

Na vycházku i do věží

Našlapaný program, který začne už v osm hodin ráno v Amfiteátru M-Klubu, nabízí nejen prohlídky místních památek, věží či muzeí, skýtá také možnost několika vycházek, například desetikilometrové k rybníku Chobot a zpět, na Bučkův kopec a zpět a kdo chce, může vytáhnout kolo nebo sednout do autobusu a navštívit nedaleký rokokový zámek v Nových Hradech. Ale pozor, tady je třeba se přihlásit! Centrum Mýta pak ovládne první letošní Kujebácký jarmark nejen s tematikou blížících se Velikonoc.

Do knihovny pro semena jako pro knížky. I to je v kraji možné.
Hitem jara jsou grenotéky, v knihovnách nabízejí semena

Nestihnete sobotní program v Mýtě? Nevadí, kalendář turistických akcí pro letošní rok skýtá řadu dalších možností. O velikonoční sobotě se v České Třebové koná pětadvacátý ročník pochodu Aprílový ještěr, kterého se loni zúčastnila skoro stovka lidí.

V dubnu se chystá třicátý ročník cykloturistické akce Na Drozdovskou pilu se startem v Ústí nad Orlicí a cílem v Žichlínku a magické datum 5. 5. bude patřit oblíbenému pochodu Přes tři hrady, který ročně láká tisíce lidí. Loňský pětačtyřicátý ročník přilákal bezmála deset tisíc návštěvníků.

Jubilejní účastník

„Letos očekáváme účastníka s číslem sto padesát tisíc, který jako odměnu dostane zajímavý zájezd od CK Kudrna,“ prozrazují první lákadlo organizátoři, kteří výherce vylosují ze všech přihlášených. I letos budou místa startu stejná: tradiční Sopotnice, osvědčený Žampach a romantický Potštejn. Tras bude dvanáct pěších a dvanáct cyklotras, šest pro koloběžky a dvě pro běžeckou turistiku. Letos je pochod součástí projektu 100 let republiky, v Potštejně nebude chybět Floriánkova stezka pro děti s tematikou Naši záchranáři a i letos bude pro účastníky vypraven speciální vlak.

Na pochod naváže další týden žamberská akce Za zlatým klíčem Rokytenky s Večerníčkovou stopovanou pro děti, následně turisté budou moci zamířit třeba na Andrlův chlum, za Třebovským kohoutem, na Lukovský mandel či Řetůvský pedál s jubilejním dvacátým ročníkem cílové jízdy Hledej Řetůvku. Nabídka je více než pestrá.

Depo kolejových vozidel. Ilustrační foto.
Propouštění v depu nehrozí, tvrdí České dráhy

Kdy kam vyrazit…
Turistické akce první poloviny roku 2018 na Orlickoústecku:

24. 3. Zahájení turistické sezony Vysoké Mýto
24. 3. Z Letohradu za kvetoucími bledulemi do údolí Sejfů
31. 3. Aprílový ještěr
22. 4. Kolem Pastvinské Přehrady
28. 4. Na Drozdovskou pilu
5. 5. Přes tři hrady
12. 5. Za zlatým klíčem Rokytenky
13. 5. K rozhledně Andrlův Chlum jaro
18. 5. Cyklo Glacensis
19. 5. Putování za Třebovským kohoutem
26. 5. Kolem Hnátnice
26. 5. Lukovský mandel
1. 6. Hvězdicový pochod ke hvězdám
2. 6. Orlickým podhůřím
9. 6. Pochod přes kopce a dolíky
10. 6. Studánkový výstup
16. 6. Řetůvský pedál s tradiční cílovou jízdou Hledej Řetůvku
23. 6. Lanšperským panstvím

Více na webu www.kct.cz