Martin Matějčík.Zdroj: Deník/Šárka MikuleckáKolik členů má skupina Balestra?
Jak plyne čas, počet členů se ustálil, Balestra má sedm stálých členů, někteří se tím i živí. Jezdíme po vystoupeních v Čechách i Evropě, natáčíme filmy, pohádky, seriály, s českými i zahraničními produkcemi.
Jsme moc rádi, když se takhle sejdeme a můžeme se vrátit do naší domoviny s vystoupením.

Že natáčíte, svědčí o úrovni vašeho umění… Co to obnášelo, než jste těchto kvalit dosáhli?
Člověk se musí hodně vyšermovat, jezdit na tréninky, a to nejen skupinové třeba jednou týdně, je potřeba tomu dát víc. Začali jsme produkovat videa, menší filmové projekty. Potom nás oslovili šermíři Merlet, což je největší šermířská agentura, která se zabývá filmovým průmyslem a zajišťuje šermíře a kaskadéry do filmů.

Na čem jste se v poslední době podíleli?
Jako Balestra jsme se podíleli na seriálu Mušketýři z britské produkce, který šel o prázdninách na Primě. Byly to tři roky práce. Někteří členové dublovali hlavní herce, ostatní šermovali v bojových scénách.

Jaká to je zkušenost?
Je to úžasné. Fantastické je pozorovat, jak se choreografie tvoří. Souboje se tvoří speciálně na charaktery postav. Jinak bojuje d´Artagnan, který výborně ovládá kord, jinak bojuje Porthos, který je spíš na pěstní souboje a sílu. Člověk si ve filmu může víc vymýšlet.

Vymýšlet? Musí scény odpovídat historickým skutečnostem, nebo je ve filmu možné si historii poupravit?
Konkrétně Mušketýři byli seriálově dělaní, volnější. Každopádně některé skutečnosti je nutné dodržovat, třeba že z muškety jde vystřelit opravdu jen jednou.

Vaše práce není tedy jen o pohybové dovednosti, ale i o znalosti historie.
Je to tak. Při natáčení filmu to má na starosti koordinátor. Ten podle představ režiséra vymyslí akci, aby odpovídala historii, potom se tvoří choreografie a akci nakonec ztvární šermíři.

Zmínil jste, že někteří členové se tím živí, spojili tedy svůj koníček s prací.
Ano, já s bratrem Vítem se tím živíme už třetí rok. Je to úžasné, ale není to lehké. Člověk nemá jistotu, že každý měsíc, každý rok bude natáčet. Naštěstí máme Balestru, takže když natáčení člověk spojí s vystoupeními a finančně přemýšlí, jde se tím uživit.

Kolik hodin za týden trénujete?
Jako skupina dvakrát týdně dvě až tři hodiny. Opakujeme vystoupení, vymýšlíme nové věci, děláme fyzickou a technickou přípravu. Protože bydlíme různě po republice, tak trénují jednotliví členové i samostatně. S bratrem v Praze navštěvujeme šermírnu. Potom máme tréninky kaskadérské, kde se trénují pády z výšek, postřely, jak reagovat, jak má člověk na kameru umřít, aby to nebylo jak ve Vinnetouovi.

K této práci patří dobové oblečení, zbraně, to jsou další nemalé náklady.
Patří to k tomu. Peníze, které si člověk vydělá, je dobré do toho vrátit, pořídit si další výbavu. O vybavení se staráme. Pokud s tím člověk zachází, jak by měl, šermuje technicky, ne silově, tak to životnost má.

Jaká je pro Balestru letní sezona?
Letošní sezona je dobrá. Jezdíme hodně do Německa. Včera jsme dělali dvě vystoupení a ještě noční ohňovou show, jen jsme se vyspali a jsme tady. Ale baví nás to a zvládáme to. Snad to vydrží dlouho.

Kolik vystoupení máte v zásobě?
Základ je pět, šest vystoupení: gotika, renesance, baroko, ale i western. Náš největší nový počin je empír, divadelně-kaskadérské představení Hrabě Monte Christo, výpravné a ojedinělé. A samozřejmě ohnivá show, není to jen fireshow, jsme oblečení v kostýmech, spojujeme show se šermem se zbraněmi, s pochodněmi…

Zbraně, ohně, kaskadérské kousky. Co zranění?
Člověk se tomu nevyhne. Kaskadéřina bolí. Ale je to jenom o tréninku. Když člověk tisíckrát spadne, po tisící první ho to nebolí. Ví, jak spadnout. Samozřejmě používáme chrániče, nejsme masochisti. Lidi si myslí, že šermíři a kaskadéři se ničí a trápí, ale mělo by to být naopak. Člověk by měl mít z vystoupení radost a odejít zdravý domů a na další vystoupení.

Do jakého věku se šermování dá věnovat?
Znám šikovné padesátileté šermíře, kteří jsou natolik vyšermovaní, že dovedou ten pohyb natolik prodat, že to vypadá nádherně. Myslím si, že čím je člověk starší, tím víc vypadá jako šermíř, lidi mu to věří.