Opálené psaní ve schránce, telefonní číslo na Mikuláše v supermarketu… Mikuláš s čerty a anděly vyrazí v úterý večer do ulic především na objednávku. Doby, kdy skupiny obcházely dům od domu, jsou pryč.

Mikuláš za sto

V některých obcích se dnes už hledá Mikuláš pro děti obtížně. „Sehnala jsem na poslední chvíli, ale v maskách byly děti do patnácti let, čert nudný a Mikuláš bez vousů,“ říká Anna Rosenkranz z Litomyšle. O dobré masky, které oblékají dospělí, je velký zájem a musí se domlouvat dlouho dopředu. „V Lanškrouně moc skupinek nechodí. Postřehla jsem jen jednu nabídku. Chodí na děti do devíti let a stojí od 70 do 150 korun,“ říká Kateřina Roller z Lanškrouna. Sedmdesát korun stojí návštěva Mikuláše i v Ústí nad Orlicí a Libchavách.

Tradici drží Pohodlí, kde mají prý desítky let stejnou skupinu. Podobně jsou na tom v Desné. „Jedna parta obchází celou vesnici, vědí, kde mají děti a kde ne,“ podotýká Věra Rosypalová. V Dolním Újezdu se objevuje ve schránkách opálené psaní od čerta. A to podle Petry Pospíšilové bohatě stačí, děti jsou vystrašené dost.

Mikulášská obchůzka dříve více připomínala činy svatého Mikuláše, který obdaroval tři dívky, umožnil jejich provdání, a tím je zachránil před nevěstincem. Nejstarší početné průvody se v regionu konaly v Českých Heřmanicích a Sloupnici. „Masky odtud zacházely až do Litomyšle a Chocně a zastavovaly i v okolních obcích,“ říká Hana Klimešová z Regionálního muzea v Litomyšli, která se historii mikulášských průvodů věnuje v nové publikaci. Mikulášské průvody připomínaly ty masopustní. Čítaly až na čtyřicet postav, chodili s nimi i muzikanti a ve větších domech, kde se zastavovali, odehráli připravené scénky. Mikuláš tehdy nabádal rodiče, aby vychovávali děti k víře a zkoušel z modlitbiček. „Nechodili ještě čerti, i když v jiných částech země ano. Nejstrašidelnější postavou byla smrtka,“ vysvětluje Hana Klimešová. Podobu průvodů si lze představit podle dochovaných kreseb. Muzeum vlastní obrázky sloupenských průvodů. „Kresba a popis existují také k průvodu, který vypravovala Zhoř, ale tam šel průvod naposledy roku 1838 a popis a kresba vznikly až na konci 19. století,“ dodává kurátorka Klimešová. Mikulášské obchůzky byly zakazované a nelíbily se ani církvi. Na Českotřebovsku se mikulášské průvody udržely až do konce 19. století, i když neúplné. „Od počátku 20. století už i v našem kraji chodil Mikuláš jen s andělem a čerty,“ říká Hana Klimešová.

V dnešní době tradice nabírá jiný směr. Rodiče s dětmi chodí za Mikulášem na veřejné akce. Obchůzka ale naštěstí úplně nezanikla. V mnoha vesnicích dodnes chodí masky po celé obci a navštěvují rodiny s dětmi.

Mikulášská zajímavost
Z mikulášských průvodů z 19. století na Litomyšlsku se do dnešní doby dochoval pouze ornát svatého Mikuláše. Pravděpodobně pochází ze Sloupnice. Je papírový, má plátěnou vložku, je polepený organzou a papírovými portami. Uložený je v Regionálním muzeu v Litomyšli.