Stavění máje v Kunčicích u LetohraduPatnáctimetrová máj vlaje díky dobrovolným hasičům od čtvrtku také v Černovíře. Aby neohrožovala okolní stavby, ukotvili ji za pomocí Tatry do nástavce, odkud ji zase na konci května vyprostí při setkání ke dni sousedů. Starostka hasičů Zuzana Mačátová zavzpomínala, že jejich máj zatím nikdo cizí nepokácel: „Ještě se to nestalo a to už se tu staví desítky let. Je dost vysoká a v obytné části, takže si na ni nikdo netroufá."

Už druhým rokem však při společném kácení uzavírají sázky, kam přesně dopadne. „Kdo se trefí, tak vybranou částku dostane. Většinou to uhodnou," řekla s úsměvem.

V Kunčicích u Letohradu si oproti tomu zakládají na tradičních postupech, jak prozradil Dušan Nádvorník z občanského sdružení Kampelička: „Stavíme ji za pomocí ženkrutů – tyčí a lan. Když se upletou věnce ze smrkového chvojí, tak ji večer postavíme s přispěním asi třiceti lidí." Strom na máj obci vždy někdo věnuje, a až za tři roky doslouží, nahradí jej další. „Správně by to mělo být tak, že se najdou svobodné mladé panny, které ji ozdobí, ale ty už nejsou, takže zdobí, kdo má ruce a nohy," dodal s nadsázkou.

Kromě Černovíru a Kunčic vztyčili májku také v Líšnici, Helvíkovicích nebo Hejnici. Napjaté očekávání, zda máj vydrží na svém místě a nestane se předmětem potměšilého soupeření mezi obcemi, provází tento zvyk dodnes, i když v menší míře než v minulosti. Své o tom vědí právě v Kunčicích. „I to se stává, že nám ji pokácejí. Už jsme to zažili asi třikrát. Třeba předloni jsme se nedočkali kácení. Dokonce víme, kdo to udělal, ale nevracíme. Protože jsme už staří na to, abychom to jeli do Petrovic vrátit," poznamenal Dušan Nádvorník.

Na hřišti v Zářecké Lhotě letos májka výjimečně stát nebude, občané už nechtějí o máj, kterou vytvořili svými silami, přijít, vysvětlil starosta obce Petr Kazda: „Dlouho jsme tradici drželi, ale letošní rok jsme se rozhodli vynechat, protože nám ji pokaždé ukradli. Neukradli ji však vesnice, které ji samy stavějí, ale nějací vandalové z okolí." 

Tradice stavění májeNejstarší doklad o stavění máje pochází z roku 1422. Se stavěním máje, na znamení oslav jara, mládí, plodnosti a lásky, je spojen i zvyk jejího nočního hlídání před muži ze sousedních vesnic, kteří se ji snaží porazit nebo odříznout ozdobný vrchol, což by pro vesnici znamenalo ostudu. Někdy se také staví malé máje před domy jako vyjádření úcty nebo vyznání lásky milované dívce.