Nepříjemné překvapení

„Já o ničem nevím, takže se k tomu nemůžu vyjádřit. Máme jarní prázdniny, jsem na horách, vybírám si dovolenou. Nejsem ze strany zřizovatele informovaná. To je teda dobré, dozvím se to od novináře," reagovala na informaci o svém odvolání Renata Pávková, která byla zprávou evidentně zaskočená.
Místostarostka Rudoltic Jolana Kobzová připustila, že usnesení je odvolané ředitelce teprve předáváno. „V úterý odešel doporučený dopis," uvedla. Druhá žena na radnici se rozpovídala o důvodech, které radu k odvolání Renaty Pávkové vedly. Rozhodující impuls zřejmě vzešel od školské rady, která se návrhem na odvolání ředitelky školy zabývala už 2. února. Radní přihlédli i k názoru rodičů.

Důvody: formální i lidské

Neschválená výroční zpráva ZŠ a MŠ Rudoltice za rok 2013/2014, průběh předčasných voleb pedagogických zástupců do školské rady, stížnost učitelek mateřské školy na postupy v řízení mateřské školy vedoucí učitelkou a ředitelkou školy, údajné stížnosti rodičů. To byly hlavní důvody k odvolání Renaty Pávkové z funkce.
„Hlavním důvodem byla stížnost učitelek mateřské školy na vedení školy. Ze strachu, protože mají smlouvy na dobu určitou, napsaly místo podpisu učitelky MŠ. Paní Pávková svolala pedagogickou radu, tu si nahrávala a každá učitelka se musela k anonymu vyjádřit, říct, jestli s ním souhlasí, jestli ho psala. To nám připadalo zvláštní, taková vyslýchací metoda. Místo aby se ptala na důvody stížnosti a snažila se je řešit. Paní Pávková anonym předala policii s tím, že poškozuje jméno školy. Policie nyní vyšetřuje všechny učitelky ze školky," dodala k dalšímu dění v obci Jolana Kobzová.

Mělo odvolání přijít dřív?

„Myslím si, že odvolání mělo přijít už dřív, ve chvíli, kdy odcházelo tolik pedagogů na konci minulého školního roku. Uprostřed školního roku to podle mě není moc vhodné. Situace už byla asi tak vyhrocená, že zastupitelé nechtěli čekat déle," komentovala odvolání ředitelky maminka jednoho ze školáků. Jeho okolnosti však nechtěla podrobněji rozebírat, prý z obavy, aby syn neměl ve škole ještě větší problémy.
Nespokojení rodiče ve většině případů chtějí zůstat v anonymitě, na úřad se proto údajně obraceli v lednu s ústními stížnostmi. Jejich děti prý nechtějí do školy chodit, mají pocit šikany, jsou nešťastné, některé mají ráno bolení břicha a nevolnost…
Nyní byla vedením školy pověřena jedna z učitelek školky. Situace směřuje k vyhlášení výběrového řízení na nové vedení.

Historie kauzy rudoltické školy

Ačkoli se na první pohled může zdát, že odvoláním vrcholí aktuální problémy ve škole, kauza vypukla už v roce 2013 a je poměrně spletitá. V podstatě však její vývoj kopíruje „boj o moc" v obci mezi vládnoucí koalicí a opozicí.

Historie kauzy:

červen 2013
Výběrové řízení a opačné rozhodnutí rady obce:
Podle výběrové komise byla nejvhodnější kandidátkou tehdejší ředitelka školy Lenka Havlenová, rada obce (tehdy byla starostkou Lenka Bártlová) však využila svého práva a na základě svých kritérií jmenovala kandidátku, která u odborníků skončila třetí – Renatu Pávkovou. 440 lidí podepsalo protestní petici.
Veřejnost poukazovala na politické pozadí sporu. Tehdejší starostka Lenka Bártlová byla do zastupitelstva zvolena za Nezávislé, Lenka Havlenová za opoziční Rudoltické Nezávislé 1.

červen 2014
Odchod učitelek ze ZŠ a MŠ Rudoltice:
Ke konci školního roku školu opustilo celkem sedm učitelek. Pedagogický sbor se rozdělil na dva tábory, které popisovaly zcela odlišně, co se ve škole dělo, jestli se ředitelnou rozléhal křik a slzy promáčely mnoho kapesníků, jak se po obci povídalo…
„Příčiny této situace spatřuji zcela jasně v tom, že pedagožky, které ze školy odcházejí, se nebyly za celý školní rok schopny smířit se změnou na postu ředitele školy, ke které došlo před rokem. Nedokázaly přijmout nové vedení školy a pro ně tedy i novou autoritu," uvedla tehdy Lenka Bártlová, která stála na straně Renaty Pávkové.

červenec a srpen 2014
Návrh na odvolání ředitelky školy:
V létě bylo opakovaně svoláno mimořádné zastupitelstvo, jehož hlavním bodem měl být návrh na odvolání ředitelky Renaty Pávkové pro údajné totální manažerské selhání a rozpad pedagogického sboru. Zůstalo však jen na papíře.

říjen 2014
Volby a změna ve vedení obce:
Po říjnových komunálních volbách Rudolticemi zmítaly opět emoce, a to jak ty povolební, tak ty spojené s minulými křivdami, například výměnou ředitelek školy.
Nezávislí dosavadní starostky Lenky Bártlové získali v patnáctičlenném zastupitelstvu šest mandátů, což ani s podporou zastupitelky zvolené za KSČM nemohlo stačit na osm mandátů sdružení Za naše Rudoltice a Obce bez korupce. Z jejich koalice vzešlo nové vedení obce.
Účty si tehdy vyřizoval i manžel bývalé ředitelky školy Lenky Havlenové. Krátce po volbách do obce opakovaně mířila policie, několik žen ho obviňovalo z verbálních i fyzických útoků.

únor 2015
Odvolání ředitelky školy:
Rada obce (ve složení Ivo Kolomý, Pavel Řehoř, Jolana Kobzová, Lenka Havlenová, Jaroslav Suchý) v pátek 13. února odvolala Renatu Pávkovou z funkce ředitelky školy.