Prochází-li se člověk na konci května po městě, spatří celou řadu otevřených zahrádek, na kterých vysedávají spokojení hosté, kteří si po covidové pauze užívají sezónu bez jakýchkoliv vládních opatření. Koho však koronavir z restaurací vyhnal, jsou zaměstnanci. Provozovatelé mají tak co dělat, aby sehnali spolehlivé lidi do svého týmu.

„Najít schopné kuchaře nebo lidi na plac je, zdá se, nemožný úkol. Kdyby manžel nebyl takový držák, už jsme dávno zavřeli,“ vysvětluje Taťána Řeháková, která s manželem provozuje Jedno Bistro v Ústí nad Orlicí. Proto zde museli omezit pracovní dobu. „Je smutné vidět, že lidi berou za kliku a chtějí si u nás užít odpoledne, ale bez zaměstnanců se to vše nedá zvládnout,“ dodává Řeháková.

Pivo - Ilustrační foto
Čeští pivaři si připlatí. Ceny porostou, pivovary chtějí platit nižší daně

Obdobnou zkušenost má také provozovatelka kavárny LaCasa ve Vysokém Mýtě Žaneta Kmeť. „Z gastra v době dlouhé covidové pauzy odešlo velké procento lidí, kteří nemají žádný důvod se vracet. Je to těžká práce ve stále dost nejisté době,“ uvedla Kmeť. I ona tak stále shání nejen brigádníky, ale také zaměstnance na hlavní pracovní poměr.

„Z gastra v době dlouhé covidové pauzy odešlo velké procento lidí, kteří nemají žádný důvod se vracet. Je to těžká práce ve stále dost nejisté době.“

Kvalitní obsluha je základem úspěšného podniku. Své o tom ví Karolína Kapounová, jež provozuje Kavárnu Karolína v Ústí nad Orlicí. „Našla jsem perfektní stále zaměstnance, se kterými se na place střídáme. Milí a čestní musí být ale i naši brigádníci,“ upřesňuje Kapounová s tím, že takto nasazený standard se jí stále daří udržet.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.
Konec podpory. Podniky za zahrádky letos zaplatí, mnohé přitom bojují o přežití

Právě bistra a kavárny na sezonu chystají celou řadu novinek. „Na léto máme připravených dost akcí i mimo naše Bistro, děláme cateringy, zajišťujeme svatby. Jistě ale neochudíme ani naše hosty a připravíme například grilování na zahrádce. Možná dojde i na živou hudbou,“ plánuje Řeháková.

Na rozšířenou zahrádku vsází také v Kavárně Karolína. „Na naše hosty u nás čeká příjemná zahrádka, velké gauče a živé květiny. Na své si přijdou také ti nejmenší, kterým naše venkovní prostory nabízí dětské hřiště,“ popisuje Kapounová.

Právě zdejší podnik se ale může chlubit také jedním neobvyklým prvenstvím. V Ústí nad Orlicí se totiž v květnu konala jednodenní výstava, která se věnovala fenoménu obložených chlebíčků, které měli návštěvníci možnost ochutnat. Kromě tradičních receptur se podávaly také nevšední kombinace. A právě Kavárna Karolína na výstavu dodala jejich chlebíček se slaninovou marmeládou, který zde podávali na dřevorubecké bagetě. Odborná porota pak právě chlebíček z kuchyně zdejší kavárny vyhodnotila jako nejlepší.

Šestnáctileté figuranty poslala v uplynulých dnech do 33 provozoven Česká obchodní inspekce (ČOI) pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Ve více než polovině případů prodejci alkohol nebo tabákové výrobky prodali, aniž by se zeptali na věk.
Alkohol i cigarety. Většina prodavačů vůbec neřešila, že zákazníkovi je 16 let

„Slaninovou marmeládu k nám lidé mohou běžně přijít ochutnat. Je to poměrně složitý recept, který však děláme velmi často,“ zmiňuje Kapounová s tím, že kromě této pochoutky nabízí její podnik celou řadu dalších pomazánek, které hosté mohou ochutnat, pokud zrovna nemají chuť na zde vyhlášené zákusky.

Také příjemné venkovní posezení je prioritou ve Vysokém Mýtě. „Máme zrekonstruovanou zahrádku, na které plánujeme nejrůznější akce, jako je cvičení jógy, prosecco párty nebo třeba degustace vín s naším oblíbeným vinařem Filipem Mlýnkem,“ vyjmenovává plány na léto Kmeť.