5,9 milionu korun – to je minimální částka, za kterou chce město Ústí nad Orlicí prodat administrativní budovu bývalé textilky. Kromě ceny je však rozhodující také záměr budoucího investora, tedy to, jak s budovou naloží. Do výběrového řízení se nakonec přihlásil pouze jediný zájemce, který nakonec nabízí 6,2 milionu korun.

Logo společnosti Iveco v továrně ve Vysokém Mýtě.
Výrobci autobusů Iveco loni klesl zisk o 19 procent

"Investiční záměr obsahuje v přízemí komerční plochy pro služby a obchod, v dalších nadzemních podlažích chce investor vybudovat asi 30 bytů," uvedl pro ČTK starosta města Petr Hájek. Rekonstrukci by měl investor dokončit v druhé polovině roku 2025. O schválení nabídky rozhodnou zastupitelé města 19. dubna.

Bývalou textilní továrnu město koupilo za 30 milionů v roce 2011. Areál se rozprostíral na třech hektarech nedaleko centra města. V roce 2017 a 2018 se začalo s demolicí výrobní haly a dalších objektů, jež se rozprostíraly na více jak 80 procentech areálu. Nyní jde do prodeje administrativní budova a s další menší plochou počítá Pardubický kraj. Jeho cílem v části plochy bývalé továrny postavit ateliéry pro střední školu umělockoprůmyslovou. Město přitom už v areálu prodalo pozemek soukromé firmě, které má na místě postavit rehabilitační centrum a polikliniku.