„Je to vymodlené," svěřila se spoluorganizátorka táboření Táňa Hejlová. Ještě před pár dny totiž vládlo málem jaro a všude bylo bláto. A jak známo, počasí je polovina úspěchu. František Uma, pořadatel předchozích devatenácti ročníků táboření, jich pamatuje na blátě pět. „To se pak odrazí v počtu účastníků, navíc všechno vlhne a není to zdravé. Lepší je, když je minus pět deset stupňů, to jsou ideální podmínky," má zkušenosti táborník.
Zpráva o jubilejním zimním táboření se rozšířila rychlostí blesku po sociálních sítích, a tak se očekává velká účast. Kromě věrných příznivců, kteří přijíždějí rok co rok, přijede několik desítek nováčků. „Ke mně jezdí stálí kamarádi. V letošní sezoně to pro mě bude už šesté táboření, já jezdím na jejich a oni se zase přijedou podívat na mě, je to kamarádská protislužba," vysvětluje František Uma a dodává: „Přihlásilo se nám ale taky asi čtyřicet lidí, kteří tady nikdy nebyli, budou to úplní nováčci, může za to facebook. Účast bude asi velká, jubilejní ročník si to zaslouží." Jak dodala Táňa Hejlová, přijedou táborníci z Kolína, Prahy, Ostravy…
Zimní táborníci nezapomenou ani na kamarády, kteří už zemřeli, včetně nestora zimního táboření Oty Jurena. „Letos jsem připravil tablo našich pěti kamarádů, jsou na něm čtyři chlapi a jedna paní, kteří zemřeli. Bude u něj hořet svíčka," dodal František Uma.
Stany začnou kolem chaty Maxe Švabinského v sousedství rozhledny na Kozlovském kopci růst už v pátek. Hlavním dnem ale bude sobota. Na trasách výšlapů do zimní přírody je připraven pestrý doprovodný program.
Zimní turisté si mohou obejít celou hvězdici připravených tras, nebo si vybrat jen některou z nich, zváni na ně jsou i Českotřebováci a lidé z okolí. Trasy budou mít zajímavé cílové body, které představila Táňa Hejlová: „Cesty povedou do pravěké osady v Křivolíku, kterou Bacrie oživí od 10 do 13 hodin, na Andrlův chlum, dále do Log Townu, kde se romanticky přeneseme na Divoký západ, cestou můžeme navštívit renesanční opevnění v Semaníně. V kostele pan Smyčka připravil zajímavosti z historie panství a v příjemném farním sklípku nabídne občerstvení." Semanínský kostel bude otevřen od 9 do 17 hodin, turisté se tam budou moci zahřát svařákem nebo čajem. Do 16 hodin bude přístupná expozice Semanínská renesance. „Od šestnácti hodin budeme zpívat u betléma, účast přislíbil violoncellista a šoumen Pepa Klíč," zve do Semanína David Smyčka.
Vycházku na Kozlov připravují také ochránci přírody z organizace Zlatá studánka, zváni jsou především rodiče s dětmi. Na „špacír" se vydají v 10 hodin z parku Javorka.
Atmosféru Klondiku na Kozlově dokreslí poprvé účast spřežení samojedů. Šestici psů přivezou majitelé chovatelské stanice samojedů Winter Queen Pavlína a Jiří Daňsovi z Litomyšle. A protože jsou Daňsovi skuteční milovníci zimní přírody, budou se svou smečkou na Kozlově zřejmě i nocovat. V sobotu pak zájemcům nabídnou svezení. „Uvidíme, kolik bude sněhu, jestli to půjde se sáňkami. A když ne, tak s károu na kolečkách, o projížďku zájemci rozhodně nepřijdou," potvrdila Pavlína Daňsová.