Finanční výtěžek z motosrazů věnuje vždy konkrétním dětem z regionu, které pomoc potřebují. Také po letošním motosrazu, který byl 22. srpna, navštívil Motobigbang dvě rodiny v Lanškrouně a každé předal částku 42 tisíc korun. Peníze budou využity tak, aby pomohly přímo handicapovaným dětem nebo ulehčily péči o ně.
O jedenáctiletého Jarouška se stará od jeho tří měsíců babička Stanislava Fenyková. Chlapec je po mozkové obrně, trpí těžkou retardací, je nevidomý a není schopný sedět ani chodit. Péče o něj je velmi náročná, naštěstí paní Fenykové pomáhají také její obětavé kamarádky a zapojuje se i Jarouškův tatínek s partnerkou. Na chlapci je vidět, že má rád společnost, takže návštěvu party motorkářů prožíval velmi dobře. Věnovaná částka bude využita na koupi rampy (nájezdu) k autu, aby se dal snadněji naložit vozík a kočárek. Rampa stojí 50 tisíc korun, takže příspěvek od Motobigbangu ji z větší části uhradí. „Jsem šťastná, že si budeme moci rampu pořídit a nebudu muset pořád zvedat 22kilový vozík," netají se radostí z daru paní Fenyková.
Druhý svazek bankovek v hodnotě 42 tisíc Kč předal Jirka Šípek v doprovodu svých kamarádů Evě Hufové, která pečuje o pětiletého syna Honzíka Karcha. Honzík trpí poruchou autistického spektra a maminka plánuje celou částku využít ke zlepšení Honzíkova stavu a na jeho rozvoj.

Z předávání výtěžku Motosrazu v Lukové.
„Pojedeme na pětidenní pobyt Centra terapie autismu do Josefova Dolu v Jizerských horách, kde je rozvoj logopedie, nácvik sociálních dovedností a psychologická podpora. Dále strávíme týden na soukromé logopedické klinice v Brně, kde Honzík absolvuje opakovaně vyšetření z oblasti psychiatrie, psychologie a neurologie, jsou tam také například perličkové koupele… Třetí pobyt je víkendový pro rodiče, koná se u Tišnova a je nazvaný Rozvoj hrou. Je to metoda, kdy terapeutka učí rodiče, jak mají děti rozvíjet pomocí hry. Pokud vyjdou peníze, tak bychom ještě rádi pořídili výukové cédéčko na tvorbu piktogramů, které stojí 10 tisíc korun. Je tam asi osm tisíc obrázků, z nichž lze vytvářet pracovní úlohy, piktogramy na režimy dne a na vizualizaci schémat, která potřebujeme, aby se syn mohl orientovat v čase, co a kdy má během dne dělat," vyjmenovává mladá, vysokoškolsky vzdělaná maminka, která všechny své znalosti a energii věnuje synovi.
Z celkového zisku 102 tisíce Kč tedy zbývá ještě 18 tisícovek, které parta motorkářů brzy předá třetímu adresátovi. Kdo to bude a jak peníze využije, motorkáři ještě neprozradili.
Text a foto: Marie Hrynečková, Lanškrounsko.cz