Bez těchto doplňků by pro nejednoho z nás nebylo snadné uvařit nebo upéct. Ačkoli na tomto ročníku Svátků dřeva pořadatelé představí někoho, kdo k přípravě pokrmů rozhodně podobné věci nepotřebuje…

Mezi soudky, formami na perník a máslo, lžícemi, miskami a vařečkami najdete také produkty z kuchyně.

Muže potěší soudky a rady páleníka

„Velmi zajímavé předměty, spíše pro mužskou část návštěvníků, přiveze Jaroslav Beránek. Ten se věnuje výrobě dubových a akátových soudků. A protože je také zkušeným páleníkem, jistě vám zodpoví vaše dotazy a rád poradí, jak nejlépe ´tekuté ovoce´ uskladnit, případně na co si dát během kvašení pozor," zve na další bod programu ředitelka žamberského muzea Lucie Raliková. Radu „z jiného soudku", a to ohledně užití forem na máslo, podá Petr Novotný. Práci s motorovou pilou návštěvníkům ukáže Martin Kučera.
Svátky dřeva nejsou pouze o ukázkách řezbářské práce, ačkoli toto téma je stěžejní. Program je připraven pro malé i velké. Páteční dopoledne bude věnováno hlavně školám, pro které jsou připraveny soutěže v zatloukání hřebíků a hodem sudu do dálky. Děti si budou moci vyrobit budku pro ptáčky. Ty budou po celý víkend vystaveny a pak předány ornitologům k užití ve volné přírodě. Chybět nebude ani výtvarná nebo cukrářská dílna.

Jídlo v kostce, nebo jako kuličku?

Pojem molekulární gastronomie vysvětlí v sobotu ve dvou vstupech Petr Koukolíček. Představí tak možnou podobu stravování v budoucnosti a také úpravu jídel v podobě kostek, kuliček nebo kouřících drinků. Těšit se můžete na štrúdl v kostce, okurkový salát nebo curacao kaviár.
Součástí sobotního programu bude také řemeslný jarmark nebo hudební festival Fošna fest, na kterém vystoupí pěvecký sbor Campanula z Dolní Dobrouče, pražská folková kapela My3.avi, slovenská formace Romanika a ústečtí PPS. Dřevo se promítne také v degustaci vín, jež se uskuteční v budově muzea. Vína z bzeneckého vinařství představí Veronika Nezkusilová.
Doprovodný program pokračuje i v neděli, kdy bude připraveno vystoupení šermířů Tartas z České Třebové nebo vystoupení souhry ZUŠ Králíky. Ve spolupráci s Městským kulturním podnikem Fidiko pořadatelé připravili jako tečku na závěr Svátků dřeva pohádku Kubula a Kuba Kubikula, do jejíhož zpracování budou zapojeny i přítomné děti. Toto představení proběhne v Divišově divadle. „Přijďte strávit příjemné chvíle se čtrnáctým ročníkem Svátků dřeva na žamberský zámek. Navíc je připraven ke každé vstupence tematický dárek," láká do Žamberku Lucie Raliková.
Program najdete na www.svatkydreva.cz.
(tz, miš)

Všechno chutná, jak má, ale vypadá to úplně jinak

Šéfkuchař Petr Koukolíček z Prahy představí molekulární gastronomii. Při ní dává běžným jídlům zcela nový tvar. Více o jeho oboru prozradí rozhovor, který s ním vedla Hana Pražáková z Plzeňského deníku.

Petr Koukolíček.Co je hlavním cílem molekulární kuchyně?
Tento typ gastronomie je hlavně o zážitku. Všechno chutná, jak má, ale vypadá to úplně jinak.

Například?
Lidé byli třeba hodně zaskočení jedlou hlínou, která chutnala jako chleba namazaný tvarohem s ředkvičkami. Asi nejefektivnější je „Nitro kapučíno" připravené v tekutém dusíku, který má teplotu minus 196 °C.

Z čeho vaříte?
Pracuji s běžně dostupnými potravinami. Ty upravuji speciálním způsobem, třeba přidávám různé látky rozkládající strukturu suroviny.

Může si doma něco uvařit i amatér?
Snadný je šopský salát v pěně. K tomu stačí běžná želatina, zelenina a láhev na výrobu šlehačky.

Jaký je o tento typ gastronomie mezi Čechy zájem?
Mezi běžnými lidmi není. Sousta jsou příliš malá a Češi jsou prostě zvyklí na guláš se šesti. Molekulární kuchyní se nenajíte. Zájem mají hlavně firmy, které si mohou dovolit dražší občerstvení.