Petr Wagenknecht.Která místa v okrese jsou pro svatbu jako stvořená?
V okrese a jeho blízkosti nejvíc „frčí", myslím, Pot-
štejn, kde je zámek i hrad, potom Nové Hrady a nejvíce asi Litomyšl, která má samozřejmě vše, co si můžete přát. Tedy alespoň moji svatebčané si ji vybírají nejčastěji.
Co ti, jako fotografovi, vyhovuje nejvíc – kostel, radnice, nebo třeba park, zahrada, zámek? Kde se ti dobře fotí?
Jako fotografovi mi nejvíce vyhovují svatby, které se konají venku. Je tam dost světla a prostoru, kdy je možné si poodstoupit a najít dobré místo. Hezké jsou i kostely, kde bohužel většinou není ideální světlo, ale zase dostatek času. Trvají i hodinu a stihnu vyfotit v klidu všechno příbuzenstvo…
Nejideálnější jsou svatby na jednom místě, bez přejezdů. Je to, myslím, i trochu trend velkých měst. Novomanželé se strojí a připravují v místě, kde je obřad i hostina. Odpadají nervózní odjezdy a příjezdy na čas, který se většinou stejně nestíhá.
Osobně nemusím zámecké prostory, nějak se mi obtížně zasazuje děj do velkých zdobných prostorů. Nevím, na co se mám víc soustředit, jestli na lidi samotné, nebo na prostor. Svatebčané si pak většinou vyberou „krásný kout", ve kterém chtějí portrét, a ono tam samozřejmě není světlo, že :-) Pak je musím těžko přemlouvat, že to není dobré, i navzdory tomu, že kamarádka, co se vdávala loni, odtud fotku má…
Na jakém nejneobvyklejším místě jsi svatbu fotil?
Co se týká zajímavých míst, kde jsem fotil, tak to bylo například fotbalové hřiště, loď, les, zahrada rodinného domu nebo golfové hřiště.
Fotíš ale po celé republice, vzpomínáš na nějakou svatbu právě v souvislosti s hezkým místem? Nebo se tvoje vzpomínky vážou spíš na atmosféru svatby samotné?
Atmosféru udělají svatebčané samotní, a ne prostor, ve kterém se vše odehraje, ten to může jen podtrhnout, ale vytvořit ne. Dobré v tomto smyslu jsou moravské svatby, kde se pije od rána, ale ne vulgárně, je tu příjemná přátelská nálada. A ty vinice kolem! Je tu nějak blíž přírodě.
Emoce, vtipné a originální snímky, nebo klasické skupinovky? Jaký typ fotek svatebčané chtějí?
Myslím, že se začala svatební fotografie zase vracet k dokumentu, a to opravdu vítám. Před pár lety se kladl příliš velký důraz na portréty nevěsta – ženich a vytrácela se opravdovost. Je velice jednoduché pro fotografa změnit chod a udělat ho po svém. Přehnat tlak na pózování, ale kde je potom to „ostatní". Není dobré „nosit" ateliérový způsob fotky na svatbu. Je to především reportáž. To si alespoň myslím já a chci tou cestou jít.
Kdy tvůj diář doslova praská ve švech a musíš odmítat, a kdy naopak svatby nejsou? A co „magická data", je o ně zájem?
Moji zákazníci nějak netrpí na magická data. Nevím proč, ale je to tak. Svatební sezona je od, řekněme, dubna do konce září a nej měsíc je určitě červen a potom září. Červenec a srpen také samozřejmě.
Letošní hit? Nejžádanější den je 14. 6. 2014. (Je tam nějaká magie? Nevidím? Asi ty dvě 14?) Mám rád lidi, co se nebojí pátků třináctého!
Fotil jsi svatbu například olympionikovi Ondrovi Moravcovi. Kdyby sis mohl vybrat třeba nějakou zajímavou osobnost, komu bys chtěl fotit svatbu?
Kdybych si měl vybrat osobnost, pro kterou bych nafotil rád svatbu, tak by to byl třeba Jan Budař. A věřím, že až si to přečte, jistě mi zavolá.