Kaple se měla původně otevírat v listopadu, protože už však pro finální nátěr fasády nebyly vhodné podmínky, slavnost se přesunula na jaro. Doplní páteční pestrý program, který připravila Římskokatolická farnost v Ústí nad Orlicí v rámci Noci kostelů. Akt je plánován na 17. hodinu, prohlídka kaple bude zájemcům umožněna do 19. hodiny. Po dohodě s církví a komunitou v Hylvátech, která se o kapli stará, bude na slavnostní otevření připravena výstavka hlavně černobílých fotografií. Připomene historii barokního objektu z roku 1755 postaveného z iniciativy ústeckého děkana Jana Leopolda Mosbendera na místě chátrající kaple. Ještě před pár lety oprýskaná stavba nebyla pro Hylváty dobrou vizitkou. Zdejší osadní výbor, který opravy inicioval, si tak může „odškrtnout" jeden splněný úkol.
„Otevření se protáhlo, původně jsme počítali s tím, že se akce ještě v loňském roce uzavře, což se kvůli počasí nepodařilo. Nicméně fasádní nátěry jsou provedeny velice pěkně a kaple v Hylvátech už vypadá úplně jinak," souhlasí předseda osadního výboru pro část města Hylváty Pavel Svatoš. Rekonstrukce střechy přišla na 560 tisíc korun, fasády na 270 tisíc korun. Osadní výbor se podílel na financování oprav částkou ve výši zhruba 250 tisíc korun.
Objekt patří městu, památkově chráněný interiér ústeckoorlické farnosti. „Kaple je otevřena pokaždé, když jsou zde bohoslužby, bývají jednou za měsíc v neděli a samozřejmě také při pouti Svaté Anny o prázdninách," dodal ústecký římskokatolický farář Vladislav Brokeš.