Při prohlídce žamberského muzea zaujme návštěvníky intarzovaný skleník v přízemí, ve kterém naše prababičky uchovávaly překrásné hrnečky či talířky z porcelánu a malovaného skla. Většinou je používaly pro vzácné návštěvy či k slavnostním rodinným příležitostem a oslavám.
V bohatých muzejních sbírkách se nachází také několik číší ze silnostěnného skla, kterým se říkalo „grogovky", a jak už název napovídá, sloužily na přípravu a podávání grogu nebo na čaj. Často bývají barevně zdobeny různými ručně malovanými květy, třešněmi nebo jinými rostlinnými motivy. Tyto číše obvykle mají kruhovou podstavu se silným krátkým dříkem a jejich tvar je zpravidla zvoncovitý.
Ve skleníku jsou vystaveny i dvě 15 cm vysoké číše z čirého skla, kruhová hladká podstava, tzv. patka, má průměr 6,3 cm, dřík je vysoký asi 2 cm. Horní část poháru je rozevřená, s průměrem 7,5 cm. Okraj je zdobený dnes již místy setřelým zlatým pruhem, ohraničeným mírně vystouplou žlutou linkou, v přední části s ozdobnými oblouky, tvořícími 3 dolní hroty. Pod nimi jsou umístěny jetelové lístky, po stranách vždy jeden trojlístek, uprostřed čtyřlístek „pro štěstí". Emailová barva přechází od světle zelené plochy až po tmavě zelený odstín. Mezi lístky uvidíte i drobné snítky modrých kvítků s oranžovými středy, snad se jedná o pomněnky, které symbolicky volají „nezapomeň na mě". Vše je doplněno malými světle zelenými lístečky. Místo pod čtyřlístkem je dozdobeno vystupující žlutou kapkou a dvěma tečkami, linkou žluté barvy je zvýrazněna i dolní část okraje. Která ruka skleničku vyrobila a čí ruce ji překrásně pomalovaly již, bohužel, nezjistíme. Známe ale dárce, pana Jiřího Staňka z Libeciny. Jeho babička tyto číše a ještě několik dalších podobných vystavovala doma ve skleněné vitrínce a s ohledem na jejich opotřebování je i používala. Možná se jednalo o dárek, který jí přinesl alespoň trochu štěstí.
Vlaďka Šulcová, kurátorka
muzejních sbírek a výstav