Domek u Oblastní charity Nové Hrady v Chotovicích je sklad potravin. Uvnitř parkuje ještěrka, okolo jsou narovnané palety. Nyní téměř prázdné, ale již za pár dní se zaplní balíky. „Do pátku musí být sklad vyklizený, abychom měli kam dát potraviny ze sbírky,“ vysvětluje Blanka Vopařilová, předsedkyně Potravinové banky Pardubice.

Žádné rozmazlování

Do banky si nechodí lidé jak k bankomatu pro peníze.  Potraviny si tady vyzvedávají sociální organizace, které je následně rozdávají svým klientům. Ale ne úplně zadarmo. „Nechceme jen rozdávat jídlo, a tím lidi rozmazlovat. S potravinami dodáváme i sociální práci. Organizace musí dobře vytipovat klienty. Rodinám říkají, co mají udělat s hrachem, čočkou, protože ti lidé to fakt neví. A taky jim radí jak ušetřit. Většina klientů je totiž v dluhových pastích, neplatí dětem obědy, kroužky,“ říká Blanka Vopařilová. Ideální situace je prý podpora rodiny v určitém období, ale ne vždy je to reálné. „Nechceme, aby si zvykli, že dostanou jídlo zdarma. Jsou rodiny, které mají hodně dětí a nízké příjmy, tam toho nikdy nedocílíme. Pokud vidím, že máma ví jak hospodařit a dává si peníze bokem, tak ať mají potraviny dlouhodobě,“ dodává ředitelka charity.

Potravinová banka v Chotovicích je jediná v Pardubickém kraji. Trvanlivé potraviny sem vozí kamiony v rámci projektu FEAD. Zeleninu, ovoce, šunku, maso dodávají obchodní řetězce. Od Nového roku to budou mít ze zákona povinné. „Od ledna začne platit novela zákona a řetězce budou muset dávat přebytky povinně potravinovým bankám. Odhadujeme až desetinásobný nárůst množství potravin, proto se na to připravujeme jak materiálně, tak personálně, abychom byli schopni vše pojmout a darovat dál,“ podotýká Blanka Vopařilová.

Občas se objeví lidé z okolí, kteří nabízejí bance domácí zavařeniny a šťávy. Takové potraviny přijmout nemůže. Kdo chce pomoci, má šanci 11. listopadu při Národní potravinové sbírce. Ve vybraných supermarketech a drogeriích bude mít krajská banka potravin dobrovolníky. Lidé nakoupí potraviny a za pokladnami je předají do sbírky. „Přijde babička s chlapečkem a donesou dvoje těstoviny. Vloni přišlo pět kluků před zavíračkou a dovezli plný vozík. To jsem zírala, prý to viděli v televizi a chtěli pomoci. Ta konkrétnost je super, lepší než vybírat peníze,“ chválí Blanka Vopařilová. Nově spolupracuje i s organizací Zachraň jídlo, od které bere třeba křivé okurky a mrkve.