Vrak, nebo jen odstavené auto? To je rozdíl, který v některých případech městům svazuje ruce. Zákon je ale zákon.

Majitel nezvěstný

Tři roky stojí auto na parkovišti na sídlišti Trávník v České Třebové. Zbytečně blokuje místo, kde by mohl parkovat někdo, kdo tady bydlí. Ale nemůže. „Auto je vyřazené z evidence motorových vozidel, jenže nesplňuje zákonnou definici vraku. Poslední majitel vozu je přihlášený na Obecním úřadu v Němčicích, ale nikdo o něm nic neví. Musí rozhodnout tedy město, jestli automobil odstraní, nebo ne. Řeší to právní odbor, ale je to běh na dlouhou trať, když je majitel nezvěstný,“ vysvětluje Petr Vencl, velitel Městské policie v České Třebové.

V podobné situaci se ocitli i radní v Lanškrouně. „Ve Vančurově ulici stálo auto po zemřelém asi dva roky, protože se nikdo nepřihlásil do dědického řízení. Vozidlo budeme muset nechat zlikvidovat,“ uvedl Radim Vetchý, starosta města. Ve městě se objevilo v poslední době i několik dalších vozidel, ale městská policie nakonec našla u všech majitele. „Devět vozidel nám blokovalo místa v ulicích, ale majitelé je již odstranili. S vlastníky dvou vozů nyní řešíme neoprávněný zábor veřejného prostranství. U opelu pod Kauflandem jsme zjistili, že jeho majitel použil neoprávněně jiné registrační značky, takže tento případ má v rukou státní policie,“ sdělil Stanislav Popelář, velitel Městské policie v Lanškrouně.

Likvidace

Vraky ale už dlouho stojí v Dolním Třešňovci. „Je složité dohledat majitele, nikdo se k nim nehlásí. Zákon umožňuje vraky odvézt a nechat zlikvidovat, bohužel v tomto případě na náklady města,“ dodal starosta Vetchý. Radní se rozhodli, že půjdou proti majitelům, kteří odstaví vozidla v ulicích. „Jednou měsíčně se sejdeme a vyhodnotíme, kde přibyla vozidla,“ podotkl místostarosta Miloš Smola.

Zatímco v některých městech mají několik dlouhodobě odstavených vozidel, jinde tento problém ani nezaznamenali. „Občas se nějaké déle stojící auto někde vyskytne. Vždy to strážníci dořešili a majitel auto odstranil. Žádnou likvidaci jsme zatím řešit nemuseli,“ řekl starosta Letohradu Petr Fiala. V Moravské Třebové se s tím setkali letos pouze jednou a podle velitele městské policie Radovana Zobače věc s majitelem urychleně vyřešili. Podobně jsou na tom v Litomyšli. Strážníci městské policie měli v uplynulých měsících na stole dva případy vraků odstavených na místních komunikacích.

Co je to vrak?
Autovrakem může být vozidlo označeno jen tehdy, pokud je trvale technicky nezpůsobilé provozu. Za trvalou technickou nezpůsobilost lze považovat pouze takovou, jejíž obnovení by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce vozidla. To je například chybějící části hnacího agregátu nebo výrazné poškození karoserie například havárií.