Zařízení, které pečuje o osoby s mentálním postižením, sídlí ve vile v centru a ta již v mnoha směrech nevyhovuje jeho potřebám. Před několika lety byl vytipován objekt, do kterého je možné stacionář přesunout. Rekonstrukce budovy pod Orlickoústeckou nemocnicí se však ukázala nákladnější, než se předpokládalo a město stálo před rozhodnutím, zda projekt odložit, seškrtat, rozfázovat nebo hledat dotační tituly.

Žádost o dotaci vyšla, na projekt za 34,5 milionu korun získalo dotaci ve výši 31 milionů. „V průběhu září zadáme výběrové řízení, začátkem října bychom mohli uzavírat smlouvu o dílo a stavba by se mohla rozeběhnout s koncem letošního roku,“ nastínil harmonogram prací ústecký starosta Petr Hájek.

Že se stacionář dočká lepšího zázemí, ředitelku Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí Radku Vaškovou těší. „Dalo to spoustu práce a spoustu energie, ale zúročila se tím dlouholetá snaha zajistit klientům důstojnější prostředí a větší soukromí. Nový prostor má potenciál, třeba pro různé dílny, má i zahradu, která skýtá možnosti,“ konstatovala Radka Vašková.

Vizualizace ústeckého stacionáře.