Místní organizace, kterou vedl předseda a zastupitel Jaroslav Řeháček, byla okresním výborem strany zrušena. A z členů ústecké ČSSD, kteří zůstali, vznikla nová místní organizace. Jejím předsedou se stal Marek Mana, který je současně lídrem sociálně demokratické kandidátky do podzimních obecních voleb.

Odvolaný předseda Jaroslav Řeháček, který jde spolu s pěti dalšími členy ČSSD do voleb s novým sdružením Změna pro Ústí, s postupem okresního vedení nesouhlasí. „Místní organizace může být zrušena pouze v případě, že závažným způsobem poruší stanovy nebo programové dokumenty,“ sdělil Řeháček s tím, že v ústecké sociální demokracii k ničemu takovému nedošlo.

Nový předseda Marek Mana to vidí jinak. Porušení stanov se měl Jaroslav Řeháček dopustit tím, že bez souhlasu nadřízeného orgánu strany kandiduje za konkurenční volební uskupení. „Pan Řeháček sdělil, že kandidátní listinu sestavit nechce, že si sestaví nějakou vlastní. Přitom v této době byl stále předsedou místní organizace a členem ČSSD,“ vysvětluje Marek Mana.

Spory uvnitř ústecké sociální demokracie tím zřejmě nekončí. Jaroslav Řeháček se totiž proti zrušení místní organizace odvolal. „Předseda, místopředseda, člen výboru a čtyři členové se proti tomuto rozhodnutí odvolali a zároveň podali podnět kontrolním orgánům strany,“ potvrdil Deníku Řeháček s tím, že původní stranická buňka má jen pozastavenou činnost, ale dál existuje.

Podle Marka Many má největší podíl na rozkolu v ústecké ČSSD právě bývalý předseda. „Kvůli neshodám s panem Řeháčkem stranu opustili zastupitelé Jiří Preclík, Zdeněk Bílý a Zdeněk Ešpandr,“ rekapituluje tři roky staré události. Následně se spory přenesly i dovnitř místní organizace.  „Vytýkal jsem panu Řeháčkovi nevkusnou medializaci strany a vymezování se vůči katolické církvi, které bylo často za hranou. Rovněž v rámci zastupitelstva se ČSSD dostala do naprosté izolace,“ vypočítává Marek Mana.

Jaroslav Řeháček vidí za zrušením místní organizace, která podle něj byla trnem v oku některým okresním a krajským funkcionářům ČSSD, vnitrostranický boj. „Nedrželi jsme ústa a krok a to se neodpouští. Za to jsme byli dlouhodobě šikanování, což vygradovalo před komunálními volbami,“ uzavírá Řeháček.

Vizualizace nového centrálního urgentního příjmu v orlickoústecké nemocnici.
Lidé v Ústí se kvůli houkání sanitek obávají hluku. Nechtějí přijít o klid