„Je to pro nás velká zpráva. Na lidi a hlavně na děti to mělo negativní dopad. Konečně bude klid," spadl kámen ze srdce ředitelce domova Ivě Nesvadbové. Pro domov tak kauza končí. Přesto mediálně sledované soudní spory domova a bývalého ředitele ještě nejsou definitivně u konce. Ve hře je ještě jedno trestní oznámení, které se prošetřuje. Také v něm jde o peníze a navíc o aktivity bývalého ředitele v pracovní době.

Pavel Skřeček se výpovědi bránil a snažil se prokázat, že jednal ve prospěch dětí v domově. Po dvou soudních jednáních u Okresního soudu v Ústí nad Orlicí ale vzal svou žalobu o neplatnosti výpovědi zpět. Svůj krok nezdůvodnil, a dokonce se zavázal uhradit soudní výlohy, které domov vyčíslil na necelých 40 tisíc korun. Výpověď tedy platí.

„Víte, jsou soudní kauzy, že i v případě, kdyby žalobce vyhrál, byla by to de facto prohra nebo, chcete-li, Pyrrhovo vítězství – a toto byl jeden z nich. Navíc tady šlo předpokládat spíše opak – to protiprávní jednání bylo tak závažné, že ukončení pracovního poměru bylo zcela na místě. Domnívám se, že pan Skřeček to v průběhu soudu pochopil, a než přímou prohru, raději boj vzdal. A možná mu ten soud uškodil víc, než kdyby přijal výpověď," dodává ke kauze advokátka domova Jana Zwyrtek Hamplová.

Pavel Skřeček byl z funkce odvolán vedením Pardubického kraje v prosinci 2014. Inspektoři tam zjistili taková pochybení, že na něj podali hned několik trestních oznámení. Nedávno ho okresní soud potrestal ročním podmíněným trestem se zkušební dobou na dva roky za zpronevěru 35 tisíc korun. Obžaloba však hovořila o daleko větší částce. Na úkor domova se měl obohatit o 100 tisíc korun, ty vrátil.