„Jsme nadšení, je to asi patnáctiprocentní navýšení oproti loňsku. Jsme rádi, že to nebyla akce jednoho roku, ale stala se z toho věc, která se u našich zákazníků zabydlela. Ze zkušeností se sbírkou pro nemocnici a z této sbírky je vidět, že podobné akce mají potenciál. Těšíme se na Společně za úsměv 2015," neskrýval nadšení ředitel Konzumu Miloslav Hlavsa.

A spokojený je nejen on. Žádná neziskovka neodešla s prázdnou. Ty nejúspěšnější od veřejnosti získaly kolem dvaceti tisíc korun. Největší přízni se těšil Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí. Získané prostředky rozdělí mezi další organizace, které zastřešuje. Martin Hodoval byl s výsledkem velmi spokojený. „Jsme překvapení, že nás lidé podpořili znovu. Děkujeme všem dárcům, kteří nás podpořili, za jejich podporu jsme vděční," uvedl a pokračoval: „Finanční prostředky pravděpodobně půjdou do mateřského centra v Dolní Dobrouči, ve Vraclavi a část na dovybavení seniorského hřiště u sídla ČČK."
Mateřské centrum Medvídek v Ústí nad Orlicí bude mít díky zákazníkům Konzumu novou část vybavení na Nové Louži, kde od Konzumu získalo nové prostory. Vybrané peníze poslouží na nákup stolků, židliček i hraček. „Jsme maximálně spokojení, vůbec jsme s tím nepočítali. Je to třikrát tolik, než jsme získali loni," hodnotila výsledek Katka Fišarová. V nových prostorách už dnes zahájí provoz klub s hlídáním dětí Fialka a začne i pravidelné cvičení. Oficiální otevření bude 12. ledna.
Projekty, se kterými se neziskové organizace ucházely o přízeň zákazníků, jsou zaměřené na děti, seniory i handicapované. Jedním takovým je projekt naučné stezky obecně prospěšné společnosti Šťastný domov Líšnice. Představila ho Iva Kaplanová: „Naučnou stezku vymyslely děti. Peníze nám pomůžou s nákupem a vytvořením herních prvků na stezce, pomůžou nám ji na jaře zrealizovat. Budeme se snažit vytvořit stezku tak, aby byla zajímavá. Chodí k nám děti jak zdravé, tak postižené, takže bude určena pro všechny, od nejmenších až po velké." Nezapomněla také na poděkování: „Je to krásný výsledek. Moc moc děkujeme za příspěvky, je to velký úspěch."
Výborně si u veřejnosti vedly i projekty ZŠ a MŠ při Orlickoústecké nemocnici, klub Hvězdička nebo Poruchy autistického spektra.

Grantový program Společně za úsměv odstartoval v polovině října, sbírka trvala do konce roku. Princip byl jednoduchý: kdo chtěl přispět, přidal ke svému nákupu v Konzumu třicetikorunový kupon konkrétního projektu nebo kupon univerzální, který byl úspěšnou novinkou. Peníze neziskovky získají ještě v první polovině ledna.
Konzum podporuje neziskovky už od roku 2001, v roce 2013 to bylo poprvé s podporou veřejnosti – vybralo se 182 100 korun, stejně jako letos Konzum přidal 100 tisíc.