I když už mezi námi téměř 27 roků není, stopy jeho všestranného působení nacházíme v Králíkách i v širokém okolí na každém kroku.
Narodil se v Žamberku a už od dětství ho maminka uváděla do světa ochotnického divadla. Jeho dětství a dospívání výrazně ovlivnil skauting, který chápal jako oslavu Boha a přírody.

Všestranná osobnost

Vystudoval obchodní školu v Šumperku, po vojně pracoval jako účetní u stavební firmy budující opevnění v okolí Králík. Ve válce byl totálně nasazen na výstavbě dálnice na Benešovsku a bydlel v Ostředku, kde se spolupodílel na otevření rodné světničky básníka Svatopluka Čecha. V Ostředku zanechal výraznou stopu, ujal se tamních ochotníků a do roku 1948 s nimi sehráli přes osmdesát představení!
Byl také členem odbojové organizace „Generál ELIÁŠ", obdržel mnoho vyznamenání, z nichž si nejvíce vážil Francouzského kříže, ale bohužel všechna vyznamenání mu byla v padesátých letech zabavena a už nikdy nevrácena. Po válce se přestěhovat k sestře do Králík a brzo se mu podařilo sestavit ochotnický soubor a Střelnice ožila desítkami her, na které dodnes Králičtí vzpomínají.
I když vlastní rodinu nezaložil, byl neustále obklopen mladými, pro něž všechny byl prostě „strejček". Psal i vlastní jednoaktové hry, loutkové hry a se skauty je hrál dětem. Jeho činnost ve skautském hnutí byla v roce 1954 označena jako sdružování proti republice a soudem byl odsouzen na 3 a půl roku nepodmíněně do Jáchymova. Díky amnestii se vrátil po dvou letech. Z politických důvodů už ale nemohl vykonávat své povolání. Začal pracovat jako pomocný dělník ve stavebnictví, později našel práci v dětském domově v Králíkách. Ale bral svůj osud s humorem a nadhledem.
Ve svém volném čase se věnoval hodně mladým, vedl turistický oddíl. Výlety s ním byly nezapomenutelným zážitkem, protože se na nich s námi dělil o své hluboké znalosti přírody – znal květiny, léčivé byliny, nerosty, hvězdy, houby, hmyz a o všem dovedl se zaujetím vyprávět. Z turistického průvodce se stal značkařem turistických cest a později i vedoucím a školitelem značkařů v okrese Ústí nad Orlicí. Vychoval pro tuto práci mnoho spolupracovníků a vyjdeme-li dnes na jakoukoli turistickou značenou trasu v regionu, stál u jejího zrodu většinou pan Honzák.
Byl také u Československé akademie věd zaregistrovaným fenologickým pozorovatelem přírody na Králicku.
Zpracoval pomístní jména našeho regionu, sepsal pověsti Králicka. Byl dobrovolným pracovníkem městského muzea a z jeho pozůstalosti je ve sbírkách muzea mnoho předmětů. Pro mnohé obyvatele z Králík i vzdálených koutů naší republiky je znám jako tvůrce krásného pohyblivého betlému, který je každoročně v závěru roku možno vidět v domě na Velkém náměstí, kde „strýček" žil.

Vzpomínky

Ještě je mezi námi naštěstí dost pamětníků, kteří si vzácného a ušlechtilého „strejčka" pamatují, a mohli bychom se proto pokusit jejich vzpomínky shromáždit a zanechat je dalším generacím.
Budu ráda, když mi svoje vzpomínky na pana Antonína Honzáka laskavě zašlete elektronicky na mou adresu IMareckova@seznam.cz nebo písemně na adresu Ivana Marečková, Městská knihovna, Králíky. V případě, že byste nechtěli vzpomínky sepisovat, kontaktujte mě, abychom se domluvili na osobním set
kání.
Ve středu 19. prosince v 16 hodin se sejdeme k tiché vzpomínce na tohoto nezapomenutelného člověka na králickém hřbitově. Zveme všechny, kteří na „strejčka" rádi vzpomínají.

Ivana Marečková