Vyšel pokus o největší počet knoflíků na jednom místě i o maxiknoflík. „V české knize rekordů nic podobného není, pokus o maxiknoflík byl, ale zapomněli registrovat pokus o český rekord, takže budeme první," těšila se před zahájením akce kastelánka. Nakonec se počítaly i knoflíky na její sukni. A výsledek? 573 697 knoflíků.
Rekordmanem se stala také rodina Klírových z Rudoltic, která vyrobila maxiknoflík z kartonů, papíru i ruliček od toaletního papíru. Jejich čtyřlístek s délkou 1,64 metru bude v české knize rekordů. „Chodíme sem pravidelně, jsme tvořiví a máme rádi takové akce. Loni jsme soutěžili s tričkem s 360 knoflíky," dodala Petra Klírová. Komisař našel i nejmenší (6,14 mm) a největší (44,63 mm) knoflík, zajímaly ho i extra kousky, třeba skleněný vojenský knoflík z druhé světové války. „Knoflíkovou expozici" na Zámečku rozšířila třeba bota a klobouk s knoflíky nebo keramické knoflíky od dětí z dětského domova v Náměšti.
A protože je Knoflíkiáda dobročinná, na místě byla pokřtěna nová sada magnetek – veselý vláček Kubík. Procenta z jeho prodeje získá rodina Jakuba Řehoře, který po narození prodělal krvácení do mozku a ochrnul na levou část těla, na rehabilitační pobyty. Rodina převzala i výtěžek z prodeje dalších předmětů, které lze zakoupit u stánku Krasavy Šerkopové na českotřebovském nádraží. Na příspěvek se může těšit i malíř Tomáš Rybička z Domova pod hradem Žampach.