Možná až dvěma tisícům návštěvníků se představilo šestadvacet borců na „traktůrcích" nejrůznějších konstrukcí, rozdělených do čtyř kategorií. Ti museli dvakrát zdolat nástrahy náročného polygonu, své řidičské umění ovšem změřili také v jízdě zručnosti se zapřaženým vlekem.  Traktoriáda měla skvělou atmosféru, k níž přispělo i ideální počasí. Už tradičně nechyběl na startu se svým „Malým koťátkem" Vladimír Kuchař z Kozlovic u Frýdku-Místku, zaslouženou pozornost pak poutala mj. tříkolka Karla Berana, zástupce ředitele ústecké automobilní školy.   

Sérií fotografií se vracíme k sobotní v pořadí již čtvrté Sopotnické traktoriádě, které patřil areál místní farské zahrady.
Pořadatelé z klubu SK Humparek a obce, v jejichž čele stál koordinátor originální soutěže Vojtěch Vondráček, mohli být rozhodně spokojeni. Počet přihlášených byl rekordní (celkem šestadvacet jezdců na bezesporu nádherných, podomácku vyrobených strojích), počasí neuvěřitelně přálo a diváků všech generací přišly doslova zástupy, mohlo jich být kolem dvou tisíc. Atmosféra byla skvělá.
„Je to tu úplně perfektní, ostatně jako každým rokem. Nad tím, co dokáží zlaté české ručičky, nezbývá než žasnout. Ty traktůrky jsou doslova poskládané z toho, co kdo našel doma ve stodole, co se dalo kde ´znárodnit´, je to paráda," svěřil se Petr Špatenka z Ústí, který přijel nejen sledovat soutěže, ale také fotografovat a natáčet. „K tomu, aby někdo něco takového postavil, musí mít určitě technické nadání, nebo jít cestou pokusů a omylů, až se dopracuje ke správnému výsledku," dodal.
Ocenil i fakt, že traktoriáda Sopotnici zviditelňuje a není v tomto smyslu akcí jedinou. „Jsou tu prostě lidé, kteří mají geny na to vymýšlet a pořádat zajímavé akce. A ty akce se etablují, jsou stále lepší a lepší. A přijíždí hodně lidí a ze širokého okolí," říká Petr Špatenka a připomíná přitom nejen známý turistický pochod Přes tři hrady, ale také velkou výstavu veteránů a staré zemědělské techniky nebo pečení chleba ve veřejné chlebové peci.
„Jsem obrovsky spokojený s účastí závodníků, kterých máme letos rekordní počet, ale i s počtem diváků. Jsem rád, že traktoriádu organizačně zvládáme. A úspěch traktoriády a její atmosféra nás samozřejmě motivují, takže v ní určitě chceme pokračovat i v příštích letech," hodnotil Vojtěch Vondráček.
Spokojeností zářil i Karel Beran, zástupce ředitele ústecké automobilní školy, který nastoupil do soutěže s originální tříkolkou, jakýmsi křížencem motocyklu Jawa a trabantu. Elegantně na něm zdolával ve výborných časech nástrahy náročného polygonu i jízdu zručnosti. „Tahle akce je sice taková sranda, ale je tu slušná konkurence, rozhodně i zajímavé stroje. Každý z nás to opravdu bere spíš jako zábavu, lidi se baví, a to je taky důležité," svěřil se.