„Masopust se slaví od Tří králů až do Popeleční středy, kdy naopak nastává doba čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi. Vyvrcholením celého období masopustních oslav jsou tři dny před Popeleční středou, což je první postní den. Není tedy divu, že masopust je oslavou jídla a pití, které by lidé měli v období půstu omezit. Masopust tedy vlastně znamená ´opustit maso´," vysvětlují ve své pozvánce organizátoři masopustu v Českých Heřmanicích, podle kterých se masopusty slaví už od 13. století.

Heřmanický masopust začíná po deváté hodině ranní, kdy se průvod masek sejde před obecním úřadem. „Poté bude starosta požádán o povolení průvodu masek obcí. Když starosta dovolí, obejde průvod část obce, kde bude v označených domech přichystané malé občerstvení. Na poděkování zahraje hudba, masky zatancují a půjde se dále. Průvod bude hudebně doprovázet kapela Choceňačka a slovně přespolní rychtář Miloš Vích," píše se v pozvánce. Masopustní průvod svou cestu zakončí v kulturním domě, kde se pod taktovkou místních hasičů uskuteční zabijačka.

V Žamberku zabijačkou naopak začnou, a to už od deseti hodin na parkovišti u muzea. Masopustní průvod v pátém ročníku žamberského masopustu vyjde ve stejný čas od radnice na Masarykově náměstí, a to za doprovodu hudebního souboru Jaro Honzy Dostála.