Domov pod hradem Žampach, který pečuje o mentálně i fyzicky postižené, se otevírá veřejnosti. Důkazem je třeba nový smyslový park, který nabízí spoustu lákadel. Ta prověří smysly návštěvníků. Od ukrytých dřevěných zvířátek v keramických baňkách, které mají návštěvníci po hmatu poznat. Přes chodník, který tvoří dřevěné klády, různé kamínky, tráva i kůra. Nádoby s květinami, jejíchž vůně prověří čich každého jedince. Najdeme zde ale také velkou zvonkohru, která oživí sluchové vjemy příchozích.

Na českém dvorku návštěvníci mohou krmit kozy či ovce a ve výbězích sledovat kachny, slepice, morčata nebo třeba králíky. V areálu je také stáj pro dva a koně a oslíka. Zvířata jsou primárně určena pro klienty Domova pod hradem Žampach. Kontakt se zvířaty je pro ně obrovskou pomocí při zapojení do běžného života. Ve stájích a výbězích musí dodržovat jasná pravidla, spolupracovat ve skupině a starat se o zvířata, čistit jim srst, česat je nebo je krmit. To vše rozvíjí jejich fyzickou kondici a navozuje pozitivní emoce.

Klidný zámecký park, ve kterém jsou další různé dětské koutky, posezení ale také Arboretum plné živých dřevin, a ze kterého je krásný výhled na panorama Orlických hor, je ideální destinací pro odpolední výlet s malými dětmi.

Domov pod hradem Žampach pečuje o klienty s mentálním a kombinovaným postižením a zároveň se stará o přírodní a kulturní památky v zámeckém areálu a jeho okolí. Návštěvníci zde najdou nejen perfektně spravované arboretum, ale také farmu, smyslový park, Český dvorek a různé dětské koutky či posezení. V areálu působí i turistické informační centrum, které se nyní přestěhovalo do rekonstruované budovy U Šimona. Domov pod hradem Žampach využívá také chov domácích zvířat pro zooterapii. Díky tomu se zlepšují rozumové a pohybové schopnosti klientů, přispívá to k jejich psychické pohodě a také zvýšení koncentrace.

Štěpán Hubálek